Preminuo gradonačelnik Gdanjska

0
513

Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič, koji je izboden na bini tokom velikog dobrotvornog skupa, preminuo je.

Adamovič je teško povrijeđen, a njegovo stanje ljekari su ocijenili kao kritično. Imao je teške povrede u predjelu srca, dijafragme i unutrašnjih organa, zbog čega je podvrgnut na hitnoj operaciji u trajanju od pet sati.

Napadač je uhapšen ubrzo nakon napada, a kako su prenijeli poljski mediji riječ je o muškarcu po imenu Stefan. Više poljskih medija izvijestilo je da je motiv napada politička osveta stranci kojoj je Adamovič nekada pripadao, dok je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Jaroslav Zielinski izjavio da je riječ o mentalnom bolesniku.

Adamovič (53) je bio gradonačelnik baltičkog lučkog grada Gdanjska od 1998. godine. Bio je član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese tokom 1980-ih. Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat.

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je da će dan sahrane ubijenog gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča biti proglašen danom žalosti u Poljskoj.

On je na konferenciji za novinare rekao da je napad na Adamoviča “zlo koje je teško zamisliti” i da predstavlja “veliki udarac zajednici ljudi koji žele da čine dobro”.

Planovi organizovanja sahrane Adamoviča su u toku.

(Agencije)

PODIJELI