Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

0
529

Predsjednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog. Zakon je poslao u Službeni vjesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na ambanskom i makedonskom: “Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vjesniku”.

Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslat je u Službeni vjesnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan.

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sutra u Službenom vjesniku Makedonije.

– To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sjednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku – rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE sinoć je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vjesniku bez potpisa predsjednika države “krivično dijelo koje ne zastarjeva i za koje sljeduje kazna zatvora”.

(B92)

PODIJELI