Preminuo italijanski reditelj Vitorio Tavijani

0
558

Slavni italijanski reditelj i scenarista, Vitorio Tavijani, osvajač Zlatne palme u Kanu i Zlatnog medvjeda u Berlinu, preminuo je u 89. godini, poslije duge bolesti, potvrdila je njegova kćerka Đovana italijanskim medijima.

– Smrt Vitorija Tavijanina je užasan gubitak za italijanski film i kulturu – izjavio je predsjednik Italije Serđo Matarela, hvaleći nezaboravna remek-djela koje su snimila braća Tavijani.

Vitorio je bio jedna polovina čuvenog filmskog dua, zajedno sa bratom Paolom (86). Braća su postala poznata imena u Italiji tokom šezdesetih godina, a zajedno su snimila preko 20 filmova, uključujući i “Ja sam Bog Otac” (Padre Padrone) iz 1977. koji je pobjedio u Kanu i dokudramu “Cezar mora da umre”j koja je pobjedila u Berlinu 2012.

Braća su tako blisko sarađivala da je Marčeko Mastrijani svakog zvao “PaoloVitorio”. Često su adaptirali klasike, od Pirandela, preko Tolstoja do Getea. Posljednji film na kojem su dijelili rediteljski posao bio je “Čudesni Bokačo” iz 2015. sa Rikardom Skarmačom i Kimom Rosijem Stjuartom

Vitorio Tavijani je rođen u San Minijatu u Toskani 1929., dvije godine prije Paola. Počeo je profesionalnu karijeru kao novinar, prije nego što je udružio snage sa bratom. Prvi film režirali su 1967. godine (“Subverzivci”), a zlatno doba doživjeli sedamdesetih i ranih osamdesetih, kada su snimili niz zapaženih dijela poput: “Dobro jutro Vavilone”, “Sveti Mihajlo je imao petla”, “Allonsenfan”, “Noć svetog Lorenca”…

Braća Tavijani imala su jedinstven profesionalni odnos i naizmenično su režirali scene. Kada je jedan režirao, drugi se nije mešao. U slučaju neparnog broja snimajućih dana, bacali bi novčić.

“Imamo različite karaktere ali istu prirodu. Naši životni i umjetnički izbori su isti,” izjavio je Vitorio za “Gardijan” 2013, a onda dodao: “Mada imamo različite supruge.”

(Blic)

PODIJELI