Preminuo mornar sa jedne od najpoznatijih fotografija iz Drugog svjetskog rata

0
1075

U 95. godini umro je Džordž Mendonsa, mornar čiji je poljubac s dentalnom tehničarkom na Tajms Skveru u Njujorku 1945. godine ovjekovječen na slavnoj fotografiji koja je postala jedan od simbola kraja Drugog svjetskog rata.

Mendonsina kćerka Šeron Moler rekla je za list “Providence Journal” da je njen otac preminuo u nedjelju u domu za starije u Midletaunu u američkoj saveznoj državi Rod Ajland. Tamo je živio sa svojom suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina, piše “Guardian”.

Mendonsa je slavan zbog fotografije koju je napravio Alfred Ajzenšted i koja je objavljena u magazinu “Life”, a s vremenom je postala jedna od najslavnijih fotografija uopšte.

Na toj fotografiji, usred velikog slavlja zbog konačnog završetka najrazornijeg rata u istoriji, Mendonsa je poljubio ženu koju uopšte nije poznavao. Bila je to Greta Fridman, dentalna tehničarka koja je u tom trenutku nosila uniformu medicinske sestre.

“Taj poljubac nije bio moj izbor. Taj frajer je samo došao, zgrabio me i poljubio”, rekla je Fridman u intervjuu koji je dala 2005. godine. Ona je preminula prije tri godine, u kada je imala 92 godine.

“Naprosto je bio takav trenutak. Vratiš se iz Pariza, a rat je konačno gotov. Bio sam uzbuđen zbog završetka rata, a i popio sam nekoliko pića. Stoga, kada sam ugledao medicinsku sestru, zgrabio sam je i poljubio”, rekao je Mendonsa za “CBS News” prije sedam godina.

Mendonsa je godinama tvrdio da je on mornar na slavnoj fotografiji, ali nije bio jedini s tom pričom. Napokon, moderna tehnologija prepoznavanja lica potvrdila je da je zaista on taj koji ljubi Gretu Fridman.

(Radiosarajevo.ba)

PODIJELI