Preminuo režiser Igor Vuk Torbica

0
738

Poznati režiser Igor Vuk Torbica /33/ preminuo je u Rovinju, a vrijeme i mjesto sahrane biće objavljeni naknadno. Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su da je poznati reditelj preminuo juče u Rovinju.

– Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju – navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade “Hugo Klajn”.

Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava “Pokojnik” dobila je glavnu nagradu festivala “Studio fest” i biva uvrštena u redovni repertoar Јugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je “Carstvo mraka” Lava Tolstoja /Narodno pozorište u Beogradu/, “Razbijeni vrč” Hajnriha fon Klajsta /Јugoslovensko dramsko pozorište/, Molijereovog “Don Žuana” /Narodno pozorište “Toša Јovanović” iz Zrenjanina/, “Hinkemana” Ernsta Tolera /Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb/, “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata /Gradsko dramsko kazalište “Gavela”/.

Na Јugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica je dobio nagradu “Ardalion” za najbolju režiju za “Hinkemana”, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

“Hinkeman” je ovjenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

/Srna/

PODIJELI