Večernje novosti – Brane jači od nepravde

0
1732

Brane Simić (52), ranjen tokom proteklog otadžbinsko rata i potom teško oboleli ratni veteran VRS, koji je pre dve godine u šatoru osam dana štrajkovao glađu ispred zgrade Boračke oragnizacije u Prnjavoru, jer mu je komisija, odnosno Ministarstvo za boračko-invalidsku zaštitu Srpske, ukinulainvalidninu od 45 maraka i status ratnog invalida, dobio je sudski epilog.

Okružni sud u Banjaluci, na osnovu nalaza veštaka, ocenio je da su Simiću neosnovano uskraćena njegova prva stečena tokom otadžbinskog rata, odnosno da je njegovo teško obolenje posledično uzročno vezano za njegovo ranjavanje i ostale ratne tegobe. Zato je sud njegov slučaj resornom ministarstvu naložio na novi postupak i preispitivanje ranije odluke.

Ovo su novinarima u Prnjavoru saopštili dr Siniša Gatarić, načelnik ove opštine, i Ilija Đakić, banjalučki advokat.

Kako su “Novosti” pisale Brane Simić je 2011. godine u revizionom postupku, kako se ispostavilo isključivo po “zakonu jačeg”, izgubio sva prava kao RVI, nakon što se “drznuo” sa zahtevom da mu se poveća kategorija invaliditeta, usled sve težih obolenja.

-Sud je neosporno utvrdio da je Simić bio RVI, po osnovu invalidnosti koju je stekao ranjavanjem u ratu od 1996. godine. Usled njegovih nastalih mnogobrojnih bolesti podneo je zahtev za povećanje stepena invalidnosti. Međutim, kako smo dokazali taj njegov realni zdravstveni problem, nije naišao na razumevanje nadležnih organa. Naprotiv, on je u žalbenom postupku izgubio sva prava koja su mu priznata o zakonu prva boraca u RVI otadžbinskog rata-rekao je advokat Đakić.

-Ovim aktom nije samo ugrožena egziztencija Brane Simića, već su povređeni njegov ugled, čast i dostojanstvo, koji se kao subjektivan osećaj, ne mogu nadoknaditi-istakao je advokat Đakić.

On je precizirao da se sud rukovodio, kako je rekao, nalazima angažovanih nezavisnih eksperta i veštaka iz oblasti oftalmologije i psihijatrije.

Načelnik Gatarić se prisetio novembarskog dana, prvog kada je stupio na funkciju čelnog čoveka opštine, kada je već iznemoglog Simića, osmog dana štrajka, zamolio da prestane sa tom vrstom bunta.

-Mada su mu stečena prava pogažena od strane republičkog organa, niti jednog trena se nisam libio da mu pružim pravnu i svaku drugu vrstu pomoći, kao čoveku koji se borio i krvario za Srpsku. Osim spasenog života, raduje me da je ova insitucionalna pobeda izvojevana u našem komplikovanom pravosudnom sistemu, koja budi nadu hiljadama stvaraoca RS, kojima su nezakonito oduzeta zasluženo stečena prava-rekao je načelnik Gatarić. 

ZAHVALNOST

 OSIM načelniku Gatariću i advokatu Đakiću, Brane Simić je javno zahvalio “Novostima” i potpisniku ovih redova, koji su prvi otvorili i pratili slučaj njegove borbe za uskraćena prava.

-Ova odluka mi je došla kao svojevrsni melem na moje, sada, ukupno 32 dijagnoze, od 19 kada sam stupio u štrajk. U međuvremenu sam imao i šest operacija očiju. Ipak, ostaće mi neprebolna rana da se država, za koju sam krvario, na najgurblji način drznula da mi ukine i tu crkavicu od 45 KM i da me izbriše sa spiska RVI-rekao je Simić, koji živi od oko 200 KM invalidske penzije.

On boluje od ranjavanja tenkovskom  granatom 1992. godine na Markovcu, nadomak Dervente, te, potom, mnogobrojnih retkih bolesti. Samo za veštačke suze su mu konstantno neophodna značajna novčana sredstva.

APSURD DO APSURDA

 DA APSURD u slučaju bezdušnosti države prema ranjenom borcu bude veći, advokat Đakić je naveo nalaz veštaka da ga je ta ista država nezakonito mobilisala, pošto je već tada nosio naočare i imao teško obolenje očiju. U ratu je ranjen i, potom, teško oboleo usled dodira sa, po njega, štetnim materijama pri održavanju municije i oružja.

-Više je nego žalosno da mu je na sve to država uzvratila pokušajem oduzimanja invalidnine i brisanja sa spiska RVI-kaže advokat Đakić, ističući da su epilogu ovog slučaja umnogome doprineli nalazi nezavisnih veštaka, po prvi put angažovanih  naspram ustaljenih lekarskih komisija, “bliskih” vlastima.  

 

 

Ninko ĐURIĆ – Večernje novosti

PODIJELI