Presretači u Srpskoj za pet dana ulovili 437 vozača

0
806

Dva presretača na putevima RS, dva neobilježena policijska vozila crna škoda superb i crni hjundai i30, u prvih pet dana nakon što su puštena u saobraćaj zabilježili su čak 437 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine.

Podatak je ovo MUP-a RS, koji ističe da je od ukupnog broja evidentiranih prekršaja radarskim sistemom “Gatso”, u direktnoj kontroli izdavanjem prekršajnog naloga sankcionisan 101 učesnik.

“Na području Policijske uprave Banjaluka, na dionici puta rezervisanog za saobraćaj motornih vozila i autoputa E-661 (Banjaluka – Gradiška) , direktnom kontrolom sankcionisano je 19 učesnika, a najveća brzina od 167 kilometara na čas evidentirana je na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila”, rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS.

Kada je u pitanju područje PU Prijedor, Miljanovićeva kaže, da je mjerenje brzine kretanja motornih vozila vršeno u dolasku i odlasku na dionici magistralnog puta M4 Omarska-Prijedor-Novi Grad.

“Na toj dionici evidentrano je 128 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, a u direktnoj kontroli sankcionisano je osam učesnika. Na istoj dionici puta na ograničenju brzine od 80 kilometara na čas, evidentirana je najvećea brzina od 136 kilometara na čas”, kaže Miljanovićeva.

Presretači su vršili kontrolu saobraćaja i na području PU Bijeljine gdje su evidentirana 83 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, te je od toga u direktnoj kontroli sankcionisano 16 učesnika.

“Najveća brizna na ovom području je od 107 kilometara na čas izmjerena u ulici Mučenika Romanovih u Bijeljini na ograničenju od 50 kilometara na čas”, rekla je Miljanovićeva.

Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je bitno da ova vozila daju svoje rezultate i da evidentraju prekršioce, odnosno vozače koji voze iznad dozvoljenih brzina.

“MUP RS posvećeno radi na kontroli saobraćaja, te se ovi automobili svakodnevno nalaze na putu i zato je rezultat značajan broj prekršaja”, rekao je Tešić.

Apelovao je na vozače da poštuju ograničenja brzine, te da je svaka brzina opasna za učesnike u saobraćaju, posebno ako se radi o eksternim prekoračenjima.

“Eksterna prekoračenja nam govore da imamo prostora još da djelujemo na naše vozače, tu se radi o nesavjesnim vozačima koji nisu svjesni rizika koje brzina nosi”, rekao je Tešić.

Jedan od vozača iz Prijedora, smatra da se puštanjem presretača u saobraćaj prilično usporio saobraćaj na pojedinim dionicama.

“Na putu Banjaluka-Prijedor otkad su pušteni presretači u funkciju se vozi dosta sporije, pa pojedini vozači iz opreza ili straha voze i dosta ispod ograničenja čime se stvaraju kolone i dolazi do preticanja što stvara kontraefekat i potencijalno opasne situacije”, kaže ovaj Prijedorčanin.

(Nezavisne)

PODIJELI