Presuda Vojislavu Šešelju uzburkala region

0
862

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju uzburkala je region. Hrvatska je u šoku, dio BiH takođe. U Srpskoj kažu napokon pravičan odnos Tribunala. Srbija je negdje između. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je ravnodušan. Hag mu samo dođe kao mjera za Srbina.

hag-tuzilastvo

“Nisam razmišljao.Hag je samo mjera za Srbina”, kaže Tomislav Nikolić.

Srpski premijer sutra će se oglasiti. Stranke vijesti iz Haga posmatraju uglavnom u svjetlu predizborne kampanje. Većina ih je saglasna da će oslobađajuća presuda itekako biti vjetar u leđa radikalima. Zato je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u svemu vidjela blagonaklonost sudije Antonetija. Hrvatska je sa nevjericom dočekala vijest da lider radikala nije kriv ni po jednoj tački optužnice, uključujući Vukovar.

“Presuda je sramotna, to je poraz za haški sud, poraz haškog Tužilaštva”, ocijenio je Tihomir Orešković, predsjednik Vlade Hrvatske.

Nisu puno drugačije reakcije ni iz Federacije BiH. Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice ogorčena je oslobađajućom presudom.

“Čula sam davno da je Šešelj njihova noćna mora i oni su njega pustili samo da ga se riješe. Nije ovo slučajno, već se radi o nekoj igri”, kaže Subašićeva.

Većina političara poručuje da će se oglasiti tek kad pomno izanaliziraju presudu. Među njima je i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić. Vijesti iz Haga ipak ne može da shvati.

“Nije mi jasno kako može da bude oslobođen neko kome je dokazana krivica i ko je radio ono što je radio”, kaže Denis Zvizdić.

“To što je Vojislav Šešelj oslobođen itekako je važno za srpsku ulogu u proteklom ratu”, jedinstveni su u stavovima u Republici Srpskoj. Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da nije nimalo iznenađen sudskom odlukom. Odlazeći dobrovoljno u Hag Šešelj je rekao da ide da pobijedi Haški tribunal. I pobijedio je, kaže Dodik.

“Izricanje presude Šešelju danas u Haškom tribunalu potvrdilo je sav besmisao “međunarodne pravde” koja se pokušala promovisati putem ovog tribunala. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog”, objašnjava predsjednik RS.

I SDS pozdravlja presudu. Smatraju da je Šešelju nanesena istorijska nepravda, jer je 12 godina proveo u Hagu. Vjeruju da će presuda itekako pomoći u žalbenom postupku Radovanu Karadžiću. U to vjeruju i u boračkoj organizaciji RS.

“U hagu je došlo do preokreta i ono što je brinulo u presudi Radovanu Karadžiću pada u vodu”, komentariše presudu i beogradski advokat Toma Fila.

“Uticaće naravno. Sada će Hrvatska vidjeti da nije kriv. Sve ono što je hrvatska napadala Srbe zbog Šešelja pada u vodu”, objašnjava Toma Fila.

Presuda lideru Radikala glavna je vijest svih regionalnih, a o njoj pišu i svjetski mediji. Slobodu Vojislavu Šešelju čestitao je crnogorski premijer Milo Đukanović.

atv

PODIJELI