SIPA pokrenula lavinu: Uhapšene Injac i Vujnić

0
938

Prve žene bankarskog sektora Srpske uhapšene su u akciji SIPA-e i to zbog Bobar banke. Direktorke Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke, Slavica Injac i Snežana Vujnić, nakon šest sati ispitivanja, odvezene su u sjedište SIPA-e u Sarajevo.

hapsenje-IRB

U istoj akciji, kako nezvanično saznaje ATV, pao je skoro cijeli nadzorni odbor Bobar banke, a iz SIPA-e potvrđuju da je u akciji “Lavina” uhapšeno ukupno deset osoba. Tužilaštvo BiH ih tereti da su odobravanjem rizičnih kredita licima, koja su bila suvlasnici Bobar banke, oštetili bankarski sektor za 123 miliona maraka.

“Znali su da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije te da će nastupiti šteta koja će prouzrokovati stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH. Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se i MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Zbog sumnje da se preko sestrinskih firmi izvlačio novac iz Bobar banke, pripadnici SIPA-e su od ranog jutra pretresali Bobar osiguranje i Auto-Semberiju u Bijeljini. Tužilaštvo BiH će sutra uputiti prijedlog za određivanje pritvora uhapšenima, nakon čega će objaviti i njihova imena.

U odbranu prvih žena finansijskog sektora Srpske, stao je predsjednik Republike. Milorad Dodik za sve krivi SDS. Otkako su preuzeli SIPA-u, kaže Dodik, ta Agencija ne prestaje da paradira po Srpskoj.

“Očigledno je da je i ova akcija pokazala bespotrebnu manifestaciju te sile i političku obojenost u cjelini i SIPA-e i Tužilaštva BiH. Ja sam potpuno uvjeren da ljudi koji su radili u Agenciji i IRB-u su u skladu sa zakonom radili svoj posao i tu nema nikakvih elemenata odgovornosti i krivice”, naveo je predsjednik RS.

Dok je SIPA pretresala IRB pred okupljene novinare stigli su poslanici Napredne Srpske. Tvrde da je u sve umiješan i ministar finansija Srpske, Zoran Tegeltija. Na današnjoj akciji, dodaje, ne treba stati nego ići do kraja.

“Centar korupcije je u Palati Republike”, kaže Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini RS.

Naprednjaci tvrde da je organizovani kriminal sve vrijeme prikrivala upravo Agencija za bankarstvo.

A još jedan udarac Agenciji zadao je danas i Okružni sud u Banjaluci i to zbog prikrivanja završnog izvještaja o privremenoj upravi u Bobar banci, presudivši po tužbi Transparensija.

“Da je agencija sve vrijeme namjerno krila izbjegavajući evo da se pokaže i objavi kakva je odgovornost agencije. Što, evo, vidimo danas sa ovim hapšenjima da je očigledno to i bila poenta cijele priče”, kaže Ivana Korajlić, portparol Transparensi internešnala.

Sporni izještaj u septembru je pod oznakom tajno stigao i u Narodnu skupštinu, a tada ga je vidjelo samo desetak ljudi. Njegovo objavljivanje vjeruju u Transparensiju tek će pokrenuti Lavinu. O akciji koja je uzdrmala Srpsku, iz Vlade danas samo muk.

atv

PODIJELI