Previše antibiotika izaziva kamen u bubregu

0
505

Osobe koje često uzimaju određene vrste antibiotika imaju veći rizik za dobijanje kamena u bubregu, upozoravaju naučnici.

Naučna studija proučavala je potrošnju antibiotika prema elektronskim zdravstvenim kartonima 25.981 pacijenta koji je dobio kamen u bubregu, te u kontrolnoj grupi od 259.797 sličnih bolesnika koji nisu imali taj problem.

Utvrđeno je da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina /metenamina i penicilina/ – u prethodnih tri do 12 mjeseci bilo povezano sa povećanim rizikom od pojave kamena u bubregu.

Povećanje rizika kretalo se u rasponu od 27 odsto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika za kamen u bubregu nakon uzimanja sulfonamida.

“Antibiotici su spasili milione života i potrebni su za sprečavanje smrti i ozbiljnih posljedica infekcija, a njihova korist nadmašuje moguće štetne posljedice”, napominje rukovodilac studije ljekar Gregori Tasijan iz dječje bolnice u Filadelfiji.

On ističe da rezultati naučne studije “ne sugerišu da antibiotike ne bi trebalo prepisivati kad je to potrebno”.

Studija inicira stav da se antibiotici moraju pažljivo prepisivati samo kad je to neophodno, te da treba smanjiti njihovu nesmotrenu upotrebu za virusna oboljenja, navode naučni portali.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here