Prinove na ergeli „Vučijak“

0
1164

Vijesti

Čuvena ergela lipicanera „Vučijak“ kod Prnjavora koja postoji još od daleke 1946. godine, u mjesecu martu i sa početkom proljeća doživljava procvat. U to vrijeme na ergeli ždrijebe se kobile i stižu prinove. I pored sumornih perioda kroz koje je ergela tokom svog postojanja prolazila, jedan od najduže zaposlenih radnika Ljubinka Vasić, godinama unazad se u ovo vrijeme iznova obraduje dolasku podmlatka na svijet.

Ljubinka, koja je i predsjednik Sindikata radnika ergele „Vučijak“, kaže da je trenutna situacija stabilna ali da je potrebno daleko više pažnje posvetiti ergeli, naročito dotrajalim objektima koji vape za renoviranjem.

Nekada je broj podmlatka na ergeli bio daleko veći ali i sada su očekivanja da bi ih i ove godine trebalo biti i do 15-ak. Trenutno je na ergeli 105 lipicanera, 100 odraslih jedinki i pet mladih.

Ljubinka ističe i da za nju kao predsjednika sindikalne organizacije ergele na svu sreću nema puno posla.

Najmlađi član kolektiva od prije par mjeseci i radnik na ergeli Stefan Segić, kaže da je ždrijebljenje mladih lipicanera i za njega poseban događaj.

Stefan kaže i da mladi konji u ranoj fazi samo piju majčino mlijeko a tek kasnije ima se postepeno uvodi i čvrsta hrana.

On je zadovoljan i trenutnim napretkom mališana ističući  da je za sada sve u najboljem redu.

U vrijeme ždrijebljenja na ergeli je prisutan i veći broj Prnjavorčana koji uglavnom sa djecom dolaze da uživaju u lijepim prizorima i vide malu ždrijebad, mada dolaze i ljudi iz drugih mjesta kaže Segić.

I 34-ogodišnji Dalibor Milanković jedan je od zaposlenih na ergeli koji ovdje radi već 6 godina i kaže voli svoj posao. Dodaje da hrane za sada ima dovoljno a krajem marta polako kreće i ispaša za konje.

Dalibor je zadužen za hranjenje konja dok su u staji a dok su u zatvorenom jedu uglavnom sijeno i zob, ujutro u podne i uveče. Ovim poslom se bavi već izvjesno vrijeme i tako je stekao ljubav prema konjima i zavolio životinje.

Detaljnije u video prilogu emisije „Zemlja izvor života“ 19.03.2017. godine

TV K3

PODIJELI