Prnjavor- AFORIZMI BILJANE KITIĆ ČAKAR U ANTOLOGIJI SRPSKE SATIRE

0
1087

 

Aforizmi Biljane Kitić Čakar iz Prnjavora uvršćeni su u antologiju pod naslovom “Srpska satira i aforizmi” /Serbian Satire and Aphorisms/ koju je priredio profesor književnosti iz Vašingtona Branko Mikašinović.
Knjiga je u aprilu objavljena u SAD, a sadrži radove 36 autora, i to od Branislava Nušića pa do najmlađe zastupljene satiričarke – Dragane Pašić.

Čakarova je izjavila Srni da je velika čast biti zastupljen u jednoj knjizi zajedno sa nobelovcem Ivom Andrićem, piscima kao što su Petar Kočić i Branislav Nušić, Brankom Ćopićem, koji je bio junak njenog djetinjstva, do savremenih pisaca Dušana Kovačevića, Matije Bećkovića i drugih.

Ona je naglasila da su se u antologiji našle i satiričarke Vesna Denčić, Mirjana Đapo, Slađana Kosić i Dragana Pašić, čiji su radovi ranije objavljeni i u knjizi “Žena i aforizam”, prvoj takve vrste u svijetu.

“Mislim da je to bio put koji nas je doveo do profesora Mikašinovića, nakon čega su naši aforizmi prevedeni na engleski i objavljeni u antologiji”, navela je Čakarova.

Ona kaže da inspiraciju nalazi u svakodnevici i da joj je najzanimljivije pisanje političkih aforizama.

“U današnje vrijeme svaka životna situacija se može iskazati aforizmom. Ipak, moje opredjeljenje je poezija”, ističe Čakarova.

Ona kaže da ima šest pripremljenih rukopisa, ali još ne i vlastitu objavljenu knjigu, iako se nalazi u više od 60 zajedničkih zbirki, zbornika i četiri antologije.

“Budući da sam nezaposlena to je trenutno finansijski neizvodljivo. Nadam se da će odgovorni ljudi u opštini Prnjavor prepoznati moj rad i pomoći mi da objavim svoju prvu štampanu knjigu”, rekla je Čakarova.

Osim aforizama i poezije, ova književnica iz Prnjavora piše i kratku prozu, haiku poeziju, a za svoj rad dobila je i nekoliko značajnih nagrada i priznanja.

Biljana Kitić Čakar je član Srpskog književnog kluba “Talasi” Prnjavor, Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara, Udruženja “Stihom govorim” iz Bijelog Polja i Svjetske asocijacije UHTS

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here