PRNJAVOR – Božić: OČISTITI SRCA I DUŠU

0
1455

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića rano jutros u svim pravoslavnim hramovima na području opštine Prnjavor služene su liturgije i pročitana poslanica NJegove svetosti patrijarha Irineja.

Službu u Hramu Svetog Georgija u Prnjavoru predvodio je protonamjesnik Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski, koji je u obraćanju vjernicima rekao da se samo čovjek čista srca i uma može približiti dubini tajne pobožnosti.

“Budemo li se trudili da postanemo istinski učenici Hristovi, slijedeći njegovu božansku nauku, on će uvijek biti s nama, pomoći će da očistimo srca i dušu od zlobe, mržnje, nepravde, neistine, sebičnosti, podjela i nesloge. Sunce pravde obasjaće nas u ovozemaljskom životu, u našim domovima zablistaće svjetlost Vitlejemske vatre, usplamtiće toplota božićnog badnjaka, osjetićemo radost anđela koji poju: `Slava Bogu na visini, na Zemlji mir, među ljudima dobra volja`”, poručio je protonamjesnik Drinić.

Drinić je pozvao vjernike da se mole novorođenom Spasitelju da prosvijetli ne samo njih nego i njihove neprijatelje.

“Oni koji nas ne vole, neka mržnju zamijene ljubavlju, silu milošću, pakost dobročinstvom. Na našim bogosluženjima svakodnevno se molimo da blag i čovjekoljubiv Bog bude milostiv i predusretljiv, da odvrati svaki gnjev uperen protiv nas, da nas spase, da usliši glas molitve nas grešnika i da nas pomiluje”, rekao je Drinić.

On je, čestitajući današnji praznik, poželio da ovo bude godina mira, blagostanja, ljubavi, dobrote i uzajamnog uvažavanja.

Božić danas proslavljaju i Ukrajinci.

srna

PODIJELI