PRNJAVOR: BROJNA REAGOVANJA NA ISPAD ODBORNIKA ŠIKANIĆA U SKUPŠTINI

0
1015

Povodom jučerašnjeg napada odbornika Branka Šikanića na portparola Opštinske uprave opštine Prnjavor predsjednika odbora jednakih mogućnosti, koji se zalaže za prava žena, izdao je saopštenje u kojem se navodi:

„ Izražavamo zgražavanje kao žene i članovi Odbora jednakih mogućnosti i osuđujemo napad odbornika Branka Šikanića na portparolku Opštinske uprave opštine Prnjavor Lidiju Kalenjuk Milijaš. Odbornik Šikanić je verbalno i fizički nasrnuo na portparolku Opštine, u toku skupštinske pauze. Jučerašnji napad odbornika Šikanića na Lidiju Kalenjuk Milijaš je oblik muškog nasilja nad ženama i klasičan primjer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim. Posebno je žalosno, što mi žene očekujemo od muškaraca da nas štite, a doktor je baš na Dan muškaraca pokazao ono što ni jedan muškarac nikad ne bih trebao učiniti. Tražimo od nadležnih institucija da provedu sve potrebne aktivnosti da se ovaj slučaj procesuira i da se zaštite prava i bezbjednost svih službenika Opštinske uprave opštine Prnjavor, koji obavljaju svoje poslove u skladu sa važećim propisima”, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsjednik Odbora Slobodanka Vasić

Na jučerašnji incident reagovao je i odbornik nacionalnih manjina Branko Deket, koji je saopštio da “najoštrije osuđujem napad odbornika Branka Šikanića, na portparolku Opštinske uprave opštine Prnjavor, koji se dogodio tokom pauze redovne sjednice Skupštine opštine.Incident se odigraou momentu kada su mediji uzimali izjave od šefova odborničkih klubova. Verbalno i fizički je napadnuta osoba zadužena za koordinaciju sa medijima i informisanje javnosti tokom skupštinskih zasjedanja. Doktor Branko Šikanić je iz svoga neočekivanog bijesa nasrnuo na portparolku Lidiju Kalenjuk Milijaš, koja je pripadnik ukrajinske nacionalne manjine i koju ja, kao odbornik ispred reda nacionalnih manjina opštine Prnjavor, želim da zaštitim. Istina je da on gospođu Lidiju nije vrijeđao na nacionalnoj osnovi, ali je veoma simptomatično da je doktor Šikanić tri dan prije nadapa na portparolku, nasrnuo i na doktoricu Mariju Stefanjuk, direktora ustanove u kojoj je zaposlen, koja je takođe pripadnik ukrajinske nacionalne manjine. I ja sam se takođe osjetio ugroženim ,, kao i napadnuta opštinska službenica, i to ugroženim kao nacionalna manjina , od strane odbornika čija je uloga da štiti interese svih nacionalnih manjina, što je inače dužnost i ostalih odbornika Skupštine opštine Prnjavor. Smatram da ovakvo ponašanje nije primjereno, ni civilizovano, posebno za jednog odbornika i doktora, što su funkcije koje Branko Šikanić obavlja, navodi se u saopštenju odbornika nacionalnih manjina Branka Deketa.
I Klub odbornika SDS-a osuđuje napad  odbornika Branka Šikanić na službenike opštine Prnjavor, Damira Savića i Lidiju Kalenjuk Milijaš na sjednici Skupštine opštine Prnjavor . “U proteklom periodu ovaj klub je često pokušao da pomogne i zaštiti doktora Šikanića, poštujući sve njegove nedaće, kroz koje je on prošao, kao ratni vojni zarobljenik. Prije svega nadajući se, da je doktor Šikanić čovjek. Međutim ovim postupkom, on je grubo nasrnuo na ljude koji su apsolutno nedužni. Postavljamo pitanje doktoru Šikaniću, a i javnosti, obzirom kroz šta je on prošao, da li je ikada razmišljao o jednoj velikoj sentenci Petra Petrovića Njegoša, koja je vezana za definiciju čojstva i junaštva. Junaštvo je zaštiti sebe od neprijatelja, a čojstvo je zaštititi sebe od drugih. Očigledno je da kod doktora Šikanića čojstva nema ni u naznaci, čime smo posebno razočarani. Posebno nas kao Klub odbornika SDS zgražava ponašanje pojedinih odbornika, iz kluba odbornika kojem odbornik Šikanić pripada, koji su neposredno poslije napada, udaljavajući se u istom momentu, od momenta napada, smijali se. Ne znamo šta je dotični gospodin vidio smiješno i zabavno, u ataku koji je mogao prevazići u situaciju sa posljedicama po određena lica, pa čak i gubitak nečijeg života”, stoji u saopštenju je je u ime kluba odbornika SDS-a u SO-e Prnjavor potpisao dr Slaviša Jenjić.

 prnjavorski.net

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here