PRNJAVOR-DERVENTA: Porodilišta i dalje pod znakom pitanja!

0
572

Ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić kaže da će ustanove moći da rade samo po novom pravilniku. Derventska ustanova zatvorena zbog renoviranja.

SUDEĆI po rečima novog ministra zdravstva i socijalne zaštitne u Vladi Republike Srpske Alena Šeranića, uskoro neće doći do promene pravilnika o osnivanju i funkcionisanju porodilišta, što znači da i dalje ostaje katanac na derventskom porodilištu, dok je pod upitnikom dalji rad onog u Prnjavoru.

– Pravilnik je jasno rekao kakvi su uslovi za uspostavljanje vanbolničkih porodilišta. Ukoliko derventsko i prnjavorsko porodilište ispune te uslove, ministarstvo neće imati problema da izda rešenja o njihovom funkcionisanju – kategoričan je bio Šeranić u Derventi, gde je razgovarao sa direktorima republičkih ustanova socijalne zaštite o njihovom unapređenju i novom načinu finansiranja.

Porodilište u Derventi zatvoreno je od 1. novembra zbog renoviranja sa ciljem da ispuni uslove predviđene pravilnikom, dok porodilište u Prnjavoru nije ni prekidalo sa radom u nadi da će novo ministarstvo doneti novi, fleksibilniji pravilnik o osnivanju i funkcionisanju porodilišta u Srpskoj.

I u Prnjavoru i u Derventi tvrde da su, za razliku od opreme i operacionih sala, nepremostiv problem kadrovi, tačnije anesteziolozi, čiji je angažman neophodan po novom pravilniku.

– Neophodan nam je bar jedan stalno zaposleni anesteziolog kako bismo, po novom pravilniku, imali bar minimalne uslove. Anesteziologa svuda fali, ne samo kod nas, nego za njima vapi naše okruženje i čitava Zapadna Evropa – kaže direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran.

Šaran kaže da će derventsko porodilište i dalje biti zatvoreno, jer on nije spreman na bilo kakav rizik, “ni po trudnice, ni po osoblje koje tu radi”.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da u ovoj opštini ne nameravaju da stave katanac na porodilište u kome bebe i dalje dolaze na svet, kao i u proteklih 120 godina njegovog postojanja.

Ministar Šeranić u Derventi

NEOPHODNA PODRŠKA MINISTARSTVA

DARKO Tomaš, načelnik Opštine Prnjavor, smatra da su tehnički uslovi za opstanak porodilišta rešiva stvar, ali da je neophodno pet godina za školovanje odgovarajućeg kadra.

– S obzirom na to da porodilište funkcioniše duže od jednog veka, nema razloga da se sada diktiraju uslovi, koji se realno ne mogu ispuniti. U suprotnom, očekujemo pomoć resornog ministarstva da nam obezbedi kadar – hirurge i anasteziologe. Nije rešenje u pooštravanju mera, pa da se trudnice porađaju u Hitnoj ili vozilima na putu do Banjaluke – kategoričan je Tomaš.

N.Đurić – Večernje novosti

PODIJELI