Prnjavor: Posvetiti više računa o sječi šuma i odlaganju smeća

0
420
Foto: Srna

Ekološka svijest na području opštine Prnjavor još nije dovoljno razvijena, malo se pažnje posvećuje zaštiti šuma, a smeće često završava na zelenim površinama, rekao je Srni predsjednik Planinarskog društva “Korak više” Srđan Stakić.

On je napomenuo da je iz godine u godinu primjetna sve češća nekontrolisana sječa šuma.

“Nerijetko se šume sijeku da bi se napravili novi putevi za izvlačenje drva. I to nije problem samo u Prnjavoru, jer sva planinarska društva sa kojima sarađujemo ukazuju na istu problematiku sa sječom šuma”, rekao je Stakić.

On je, povodom 21. marta koji se obilježava i kao Svjetski dan šuma, podsjetio da Planinarsko društvo iz Prnjavora svake godine u oktobru učestvuje u akciji pošumljavanja “Milion sadnica za jedan dan”.

“Do sada smo imali dvije akcije pošumljavanja Ljubića i jednu akciju u Kulašima u blizini izvorišta ljekovite vode”, podsjetio je Stakić.

On kaže da je mart za članove ovog društva rezervisan za čišćenje divljih deponija i da je takva akcija prošlog vikenda organizovana na Ljubiću kada je na potezu od samo šest kilometara prikupljeno 25 velikih vreća smeća.

“Na tom dijelu postoji i jedna velika divlja deponija koja se ne može ručno ukloniti već je potrebna pomoć mehanizacije. Obavijestili smo nadležne opštinske službe i očekujemo da ova deponija koja se nalazi u blizini jezera Drenova uskoro bude uklonjena jer se tu odlaže i životinjski otpad”, kaže Stakić.

On je pozvao sugrađane da vode više računa o životnoj sredini, da iza sebe pokupe smeće kada idu na izlet u prirodu i da ga bace na predviđeno mjesto.

Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donijela je 1971. godine odluku da se prvi dan proljeća 21. mart proglasi Svjetskim danom šuma, s ciljem da se ukaže na njihov značaj i uticaj na opstanak čovječanstva.

(Srna)

PODIJELI