Prnjavor: Dodijeljena sredstva za udžbenike učenicima romske populacije (FOTO)

0
231

Za osam učenika romske populacije danas su dodijeljena sredstva za nabavku školskih udžbenika u iznosu od 100 KM. Sredstva im je dodijelio načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Tomaš je učenicima čestitao početak školske godine i naglasio je ovo već dugogodišnja praksa, a incijator ove ideje je Savez nacionalnih manjina Republike Srpske.

– Želim učenicima romske populacije sreću u novoj školskoj godini, da budu uspješni i dobri đaci. Treba naglasiti da se svi Romi sa područja naše opštine školuju i u tom kontekstu su na najbolji način uključeni u naše društvo. Zahvaljujem se romskim udruženjima, te republičkom i lokalnom savezu nacionalnih manjina na aktivnostima koje provode već duži niz godina. Imamo odličnu saradnju sa navedenim organizacijama, i one imaju našu punu podršku za realizaciju aktivnost, kaže Tomaš.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da romska zajednica u Prnjavoru, za razliku od onih u drugim opštinama, može biti zadovoljna svojim položajem i zahvalio se načelniku opštine na novčanoj pomoći u realizaciji današnjih aktivnosti.

– Ovo je već deseti put da se pomaže djeci romske populacije i ja sam zahvalan načelniku Tomašu. Proteklih dana obezbijedili smo pomoć i za romsku djecu u Banjaluci i Savez je na usluzi svim nacionalnim manjinama, a gledaćemo da pomognemo i drugim lokalnim zajednicima, kao i da ova pomoć bude još bolja, ističe Rover.

Svoju zahvalnost za dobijena sredstva za predstojeću školsku godinu izrazila je Klaudija Mirković, učenica trećeg razreda Osnovne škole ”Branko Ćopić” u Prnjavoru. Kaže da se raduje novoj školskoj godini, a najdraži predmet joj je likovno.

Prema podacima Udruženja ”Romska djevojka-Romani ćej”  dvanaestoro djece iz reda romske populacije pohađa osnovnu i srednju školu u Prnjavoru, od kojih je četvoro prvačića, dok prema posljednjem podacima na području opštine Prnjavor žive 32 porodice romske nacionalne manjine.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here