Prnjavor: Dodijeljena sredstva za udžbenike učenicima romske populacije (FOTO)

0
725

Za osam učenika romske populacije danas su dodijeljena sredstva za nabavku školskih udžbenika u iznosu od 100 KM. Sredstva im je dodijelio načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Tomaš je učenicima čestitao početak školske godine i naglasio je ovo već dugogodišnja praksa, a incijator ove ideje je Savez nacionalnih manjina Republike Srpske.

– Želim učenicima romske populacije sreću u novoj školskoj godini, da budu uspješni i dobri đaci. Treba naglasiti da se svi Romi sa područja naše opštine školuju i u tom kontekstu su na najbolji način uključeni u naše društvo. Zahvaljujem se romskim udruženjima, te republičkom i lokalnom savezu nacionalnih manjina na aktivnostima koje provode već duži niz godina. Imamo odličnu saradnju sa navedenim organizacijama, i one imaju našu punu podršku za realizaciju aktivnost, kaže Tomaš.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da romska zajednica u Prnjavoru, za razliku od onih u drugim opštinama, može biti zadovoljna svojim položajem i zahvalio se načelniku opštine na novčanoj pomoći u realizaciji današnjih aktivnosti.

– Ovo je već deseti put da se pomaže djeci romske populacije i ja sam zahvalan načelniku Tomašu. Proteklih dana obezbijedili smo pomoć i za romsku djecu u Banjaluci i Savez je na usluzi svim nacionalnim manjinama, a gledaćemo da pomognemo i drugim lokalnim zajednicima, kao i da ova pomoć bude još bolja, ističe Rover.

Svoju zahvalnost za dobijena sredstva za predstojeću školsku godinu izrazila je Klaudija Mirković, učenica trećeg razreda Osnovne škole ”Branko Ćopić” u Prnjavoru. Kaže da se raduje novoj školskoj godini, a najdraži predmet joj je likovno.

Prema podacima Udruženja ”Romska djevojka-Romani ćej”  dvanaestoro djece iz reda romske populacije pohađa osnovnu i srednju školu u Prnjavoru, od kojih je četvoro prvačića, dok prema posljednjem podacima na području opštine Prnjavor žive 32 porodice romske nacionalne manjine.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI