PRNJAVOR: ERGELA “VUČIJAK”- ŠTRAJK URODIO PLODOM

0
1540

Jednodnevni štrajk radnika zaposlenih na ergeli lipicanera “Vučijak” u Prnjavoru urodio je plodom. Isplaćene su im dvije zaostale plate, februarska i martovska. Isplaćeno im je i osam dana rada u aprilu kada je završen stečajni postupak u ergeli.

“Ostale plate čekamo.  Vlada će doći to preuzeti, pa će oni to isplaćivati. Ali treba firmu registrovati, nije još firma registrovana. Nismo prijavljeni, radimo neprijavljeni”, ističe    Ljubinka Vasić iz Sindikata radnika ergele “Vučijak”.

“Kad malo se krene štrajkovati, tako je bilo i prošli put, dobiješ platu, pa opet tako. Dvije, tri plate, opet tako nema i to je to. Obećavaju, dosta smo izvarani, izlagani, ne znam više šta da kažem”, rekao je Gostimir Mačković, radnik ergele “Vučijak”.

Ergela Vučijak, kako kažu radnici, se nalazi u pravnom vakumu, Iako ju je preuzela Vlada RS, krajem prošle godine, nakon završenog sudskog spora. Plate za april i maj

trebalo bi da budu isplaćene nakon što se ergela registruje kao javna ustanova. Radnici kažu, nije lako ni njima, ni konjima.

Radnici kažu nekada su ergelu lipicanera posjećivali đaci i turisti. Posljednjih dvadesetak godina, poznati su po propadanju rasnih grla, smjeni vlasnika i štrajkovima radnika. atvbl

PODIJELI