Naslovna Prnjavor Vijesti Prnjavor: Februar u znaku manifestacija udruženja nacionalnih manjina

Prnjavor: Februar u znaku manifestacija udruženja nacionalnih manjina

0
764

Vikend uoči početka uskršnjeg posta rezervisan je za tradicionalne zabave udruženja nacionalnih manjina koja djeluju na području opštine Prnjavor.

Tako će u subotu 18. februara Udruženje Italijana Štivor organizovati tradicionalnu zabavu pod maskama.

Čuvajući stare običaje, Italijani će pjesmom i igrom rastjerati „zle duhove“, a maskama se zaštiti od nesreća, prirodnih nepogoda i loše sreće. Udruženje Čeha „Češka beseda“ Maćino brdo tradicionalne maškare organizovaće 25. februara, dok će Ukrajinsko kulturno – prosvjetno društvo „Taras Ševčenko“ istog dana biti domaćin ukrajinske zabavne večeri.

Osim tradicionalnih ukrajinskih jela, Ukrajinci će se predstaviti igrom i pjesmom. Navedene manifestacije finansijski su podržane iz budžeta opštine.

Podovom obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika u Prnjavoru će biti održana konferencija pod nazivom „Značaj učenja maternjeg manjinskog jezika u segmentu očuvanja kulturnog identiteta“ u organizaciju Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor, a u saradnji sa Savezom nacionalnih manjina Republike Srpske.

Ova manifestacija predstavlja prvu aktivnost u okviru projekta „Zaštita i promocija upotrebe jezika nacionalnih manjina u svrhu očuvanja kulturnog identiteta“.

opstinaprnjavor.net

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games