Naslovna Prnjavor U Njemačkoj i Sloveniji zaposleno 5 857 građana BiH

U Njemačkoj i Sloveniji zaposleno 5 857 građana BiH

0
730

U Sloveniji i Njemačkoj prošle godine zaposleno je 5 857 građana BiH po osnovu realizacije sporazuma o zapošljavanju, rekao je danas direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

On kaže da je u Sloveniji izdato 4 778 radnih dozvola za građane BiH, uglavnom za medicinski kadar, dok je u Njemačkoj zaposleno 1 079 lica.

– Od početka sprovođenja sporazuma sa Slovenijom od 1. marta 2013. godine do kraja 2016. godine, primljeno je 7 514 oglasa za zapošljavanje 15 572 lica, od kojih je potpisano 10 713 ugovora o radu i izdato 9 986 radnih dozvola za građane BiH – rekao je Bandić na konfernciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da su se u Sloveniji najviše tražili radnici iz BiH koji su po zanimanju vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi, te građevinski radnici.

Kada je riječ o zapošljavanju građana BiH u Njemačkoj, Bandić je rekao da je od početka sprovođenja programa pa do kraja 2016. godine zaposleno 2 701 lice, od toga putem programa kod poznatog poslodavca 2 438 radnika.

Što se tiče planova Agencije za ovu godinu, Bandić je rekao da će nastaviti da se sprovode aktivnosti na realizaciji sporazuma sa Slovenijom o zapošljavanju građana BiH, te dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Njemačkoj na poslovima njegovatelja.

– U zavisnosti od radnih ponuda, sprovodićemo aktivnosti na realizacij sporazuma sa Srbijom o privremenom zapošljavanju, kako građana iz BiH u Srbiji, tako i građana Srbije u BiH, ali i sprovoditi aktivnosti na realizaciji sporazuma sa Katarom – naveo je Bandić.

On kaže da će Agencija pratiti ativnosti koje se odnose na iniciranje sporazuma o zapošljavanju sa Rusijom, Turskom, Mađarskom, te sporazum o sezonskom zapošljavanju u Hrvatskoj.

– Učestvovaćemo u pregovorima za zaključivanje sporazuma BiH i Crne Gore o zaštiti radnika, a u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i distrikta Brčko pratićemo realizaciju sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije, Srbije, Makedonije, Austrije i Njemake – rekao je Bandić.

Izvor: srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games