Prnjavor: Izložba starih bogoslužbenih knjiga

0
171
U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru postavljena je izložba bogoslužbenih knjiga koje je za ovu priliku ustupio Zavičajni muzej “Gojakovac” iz Cerovice, u opštini Stanari, i protojerej stavrofor Miroslav Živković, a mogu se vidjeti i knjige štampane u 18. vijeku.

Direktor Narodne biblioteke Dragana Marinković rekla je Srni da je ovo prilika da posjetioci vide rijetku i bogatu bibliotekarsku građu.

– Pojedine knjige potiču iz 18. vijeka. Pisane su ćirilicom na crkvenoslovenskom jeziku. Izložba osim umjetničkog ima i istorijski karakter jer pet starih knjiga podacima na svojim koricama svjedoče o životu jednog naroda – rekla je Marinkovićeva.

Ona je napomenula da svi zainteresovani posjetioci knjige mogu pogledati uz prisustvo bibliotekara i tako saznati nešto više o istoriji knjiga, gdje su štampane, načinu izrade, očuvanju i restauraciji starih i rijetkih knjiga.

Izložba je postavljena juče, a sastoji se od po jednog velikog i malog Mineja ili Trebnika i tri bogomoljačka Psaltira. Zanimljivo je da se knjigama koje su se do poslednjeg rata nalazile u crkvi na Gojakovcu devedesetih godina prošlog vijeka gubi trag, da bi krajem 2016. i početkom 2017. godine bile pronađene u privatnoj zbirci čovjeka koji ih je spasio od uništenja tokom ratnih sukoba.

Knjige su nakon njegove smrti vraćene u Muzej “Gojakovac” gdje se čuvaju u trezoru, a samo povremeno su izložene za javnost.

– Ustanovili smo da su dvije knjige štampane u 18. vijeku. Јedna od knjiga je iz štamparije kneza Miloša Obrenovića, a dvije su štampane u Moskvi po odobrenju carice Katarine Velike – precizirala je Marinkovićeva.

Sve knjige su rađene na pergamentu, jednom od najstarijih materijala za pisanje, i dosta su pohabane. Zbog starosti i dotrajalosti trebale bi biti podvrgnute restauraciji, koja je jako skupa, a Zavičajni muzej “Gojakovac” nema finansijskih sredstva za taj postupak.

– Nadamo se da ćemo i ovom izložbom privući pažnju javnosti i onih koji bi mogli pomoći da se prikupe potrebna sredstva za restauraciju – kaže Marinkovićeva.

Ona je dodala da se ovom izložbom nastoji ukazati na značaj književne baštine i ulogu biblioteke u njenom očuvanju jer štampana knjiga predstavlja važan dio kulturne istorije svakog naroda zbog čega se mora posebno čuvati i štititi kao vrijedno nasljeđe za buduće generacije.

U Zavičajnoj muzeju “Gojakovac” od eksponata nalaze se i oruđe, oružje, nošnje, stara kuća šeperuša, crkvenoškolski predmeti, Јevanđelje i ikone iz 1892. godine, koplje iz kasnog bronzanog doba, segmenti stare keramike.

Pojedinosti o bogoslužbenim knjigama i sveštenstvu u Cerovici kroz istoriju mogu se pronaći u knjizi pod nazivom “Cerovica i Vitkovci kroz vrijeme”.

Izložba u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru otvorena je od 7.00 do 15.00 časova do petka, 22. marta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here