Prnjavor: Komfor u drvenom oklopu bube

0
1026

Prnjavor – Neobično remek-djelo sedamdesetdvogodišnjeg penzionera Momira Bojića, iz sela Grabovica kod Čelinca, folksvagenova “buba” iz 1975. godine, kompletno obložena drvetom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, gdje god se u njoj pojavi, privlači pažnju prolaznika.

Momir je svoga ljubimca ukrasio hrastovim drvetom, pažljivo obrađujući svaki milimetar spoljašnjeg i unutrašnjeg dijela vozila.

Za to mu je bilo potrebno više od godine, a ručni rad je, priča ponosni vlasnik, tražio  veliku preciznost i upornost.

– Nisam stolar i ne znam da napravim ni vrata ni prozore, ali moj hobi je rezbarenje drveta i zato sam se odlučio prije nekoliko godina za ovaj neobični poduhvat. Kada sam počeo da radim, vidio sam da tu ima mnogo posla, ali nisam odustajao. Svaki ugao na karoseriji sam pažljivo obrađivao, čak sam pravio i neke okrugle oblike koje je najteže obraditi kako bi sebi zakomplikovao posao – ispričao je kroz smijeh Momir.

On kaže da je na ideju, došao sasvim slučajno, a u realizaciji mu je pomogla supruga.

– Koristio sam hrastovo drvo, a svaki djelić drveta je lakiran, tako da sam ga osigurao od truljenja. S obzirom na to da automobil nema krova, moram voditi računa da mi unutrašnji tapacirung  ne pokisne, a spolja je on dovoljno dobro obezbijeđen i nema brige – rekao je Momir.

Sa neobičnom limuzinom Momir je prelazio i preko granice, a znatiželjni pogledi su ga, kaže, svuda pratili.

– Prilaze ljudi, zagledaju, ispituju, čude se, različito reaguju. Čak su me i policajci i carinici zaustavljali i ispitivali kako me služi auto. Zaustave me i satima ispituju, ali meni ne smeta, drago mi je da objasnim kako sam sve to uradio – priča Momir.

U slobodno vrijeme ovaj penzioner sakuplja starine, a došao je na ideju da čak i jednu od njih iskoristi kako bi vožnju drvenom “bubom” kompletirao.

– Našao sam jedan šljem i njega sam obložio hrastovim drvetom. Uglavnom ga koristim u vožnji da me štiti od vjetra, a izgleda kao dodatna oprema za moj auto – priča Momir.

Radni vijek ovaj penzioner proveo je u Njemačkoj, gdje je prvi put i počeo sa rezbarenjem drveta, a s obzirom na to da mu ideja za ovaj hobi ne nedostaje, ko zna čime će nas vrijedne ruke vlasnika “drvene bube” još iznenaditi.

Bogatstvo

Za njegov “drveni automobil” Momiru su nudili veliki novac, ali kaže, nije se mogao odvojiti od svog ljubimca.

– Nema tih para za koje bih ga prodao. Nudili su mi i 750.000 evra i to kupci iz Dubaija, ali nisam pristao. Imao sam ponudu i da napravim jedan ovakav automobil za arapsko tržište, ali ova ideja još nije realizovana. Novac mi, jednostavno, nije osnovno zadovoljstvo. Ima mnogo ljepših i privlačnijih stvari – rekao je ovaj penzioner iz Grabovca.arhiva /prnjavorlive./

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here