PRNJAVOR-KSS: Apel za pomoć porodici Suvajac

0
1189

ro račun : SBERBANKA 567-463-19004718-64, naznaka za porodicu Suvajac

U povodu svetog Nikole, Kolo srpskih sestara iz Pnjavora i ove godine pomaže socijalno ugroženim porodicama. Zahvaljujući sredstvima koje je obezbjedilo Ministarstvo lokalne uprave i samouprave, ovom akcijom obuhvaćeno je 20 porodica, kojima su donirani prehrambeno – higijenski paketi. Paket je doniran i porodici Suvajac iz Prnjavora. Pored neimaštine i bolesti koja je zadesila baku Vidosavu Suvajac i njenog sina, nastoje riješiti i veliki dug za struju koji imaju, kako zimske dane i noci ne bi u mraku provodili. Ova priča je apel za sve dobre ljude!

apel

Osamdeset jednogodišnja Vidosava Suvajac pored toga što živi u izuzetno teškim uslovima, i zdravstveno stanje joj je u potpunosti narušeno. Srčani je i plućni bolesnik, operisala je štitnu žljezdu , šećeraš je na inzulinu. Godinama je svaka bolest uzimala maha, a i pored svega u poslednje tri godine, dobila je i tuberkulozu. S obzirom da je i gotovo nepokretna, a zbog učestalih napada gušenja, ekipe Hitne pomoći u ovoj kući gotovo svaki drugi dan intervenišu.

“Nemam dovod kiseonika, od sve te moje bolesti, meni je štitna žlijezda proradila. Prezivjela sam fatalni šok, kliničku smrt 25 minuta. Po spašavanju preko hodnika je bila operativna sala. Uslijedila je I operacija, I nakon toga više nisam mogla disati I nisam vidjela”…priča Vidosava Suvajac.

S bakom Vidosavom zivi njen sin Boban, koji joj pomaže da preživi dan, da ima sta da jede i da moze do kupatila otići.Pored osnovnih potrebština za svako normalno ljudsko biće, koliko treba izdvajati za Vidosavine lijekove , suvišno je govoriti. Primanja  gotovo da I nemaju, sem njene socijalne penzije koja iznosi 164 marke. Poneka pomoć ipak pristigne, nešto od rodbine, nešto od humanih ljudi, kao što su članice KSS-a.

“Nije bila toliko teška situacija, kao sada. Ušli smo u zimu,učestala gušenja , stalni dolasci Hitne pomoći, isključenje struje …Hvala svima koji nam pomažu, Kolu srpskih sestara, kao I ocu Dušku Driniću I popadiji Saneli, koji su nam obezbejdili paletu drva” , kaže Boban Suvajac, Vidosavin sin.

 “Ne mogu ziva u zemlju, a ne mogu ovako ni da živim. Drva nemamo, šporet nam je sav sagorio. Bojler nam je procurio, nemamo topple vode, ne mogu se umiti ni istuširati, niti mogu sama, a I kada bi neko dosao da mi pomogne, kako ću hladnom vodom, nemamo ni zamrzivač …takav je život naš bijednički”…govori kroz suze baka Vidosava.  

 Najteži dani su tek pred njima. Stigla je zima I sve hladniji dani, pored borbe za lijekove, hranu, drva I toplu kuću, na ledjima nose I dug od 3000 maraka za struju. Nedavno im je struja bila I isključena, ali na itervenciju članica Kola srpskih sestara I uz susretljivost prnjavorskog Elektra, struja im je ponovo uključena pa zimske dane neće u mraku provoditi. Ovo je ujedno  I apel za sve dobre ljude, da na račun ispisan na ekranu , za ovu porodicu, koliko su u mogućnosti , uplate sredstva, kako bi zajedničkim snagama sa članicama Kola, ovaj dug sveli na pozitivnu nulu.

“ Uslijed bolesti I neimaštine, porodica Suvajac nije bila u mogućnosti da plati dug za struju I da nabavi ogrev za zime. Ovom prilikom molim sve naše sugrađane I da pomognemo ovoj poridici kako bi došli do pozitivne nule” , kaže predsjednica prnjavorskog KSS-a Ljubinka Rapić.

 Porodica Suvajac je samo jedna od 20 socijalno ugroženih porodica, koje žive u izuzetno teškim uslovima, a  koje su članice KSS danas obišle I uručile prehrambeno higijenske pakete. Ova akcija provedena je povodom predstojećeg praznika sv. Nikole, a sredstva za pakete, u iznosu od 2000 maraka,  obezbjedilo je resorno Ministarstvo, na osnovu apliciranog projekta KSS-a.

Žiro račun : SBERBANKA 567-463-19004718-64, naznaka za porodicu Suvajac

TVK3

PODIJELI