Prnjavor: Led napravio štetu, najviše stradale kruške i lubenice (FOTO)

0
1320
Led koji je juče pogodio dijelove opštine Prnjavor ponovo je nanio štetu poljoprivrednicima. Gradonosni oblak je zahvatio područje Gornje Mravice, Drenove i Galjipovaca. Najviše su stradali voćnjaci.

Uprkos 21 ispaljenoj raketi sa sedam protivgradnih stanica na teritoriji opštine Prnjavor, jak led je zahvatio dijelove Gornje Mravice, Drenove i Galjipovaca. Danak su platili voćari.

 

– U zadnjih dvadeset godina, koliko sam ovdje ne pamtim ovakav led. Bilo je leda i do sad, ali nikad nije bilo ovako. Mravica je juče bila epicentar dešavanja – priča voćar Dragan Pupovac.

Stradale su kruške, jabuke, breskve, vinova loza…, kukuruz, lubenice, dinje…

– Katastrofa… Sve je uništeno, breskva, kruška, vinograd, bašta, lubenice i dinje je sabilo u zemlju – kaže Pupovac.

Loše je prošao i voćnjak Dragana Vrhovca, u kome je 3300 stabala kruške.

 

– Pokušavamo da nađemo bar jedan plod koji led nije oštetio. Ovo što sad golim okom vidimo, mislim da tu više nema klase, ovo sve sada može samo u industrijsku preradu – kaže voćar Dragan Vrhovac.

Voćari danas liječe rane. Saniraju štetu da spasu što se spasiti da. Ostaje pitanje koliko će zaštita pomoći u svemu ovome?

 

– Povratka nema onome što je udario led, sad je bitno da se zaliječi, da se spriječiti da se bolest širi dalje. Onaj plod koji je pogođen treba da se osuši, da ne širi bolest dalje na one zdrave plodove, to je svrha zaštite – objašnjava  Dragan Pupovac.

 

Zaštitu će primjeniti i Dragan Vrhovac, jer je to trenutno jedini način da se spasi što se spasiti da.

– Sad ćemo pokušati da zaliječimo što se zaliječiti da, pa ćemo vidjeti efekat. Rano je još govoriti o svemu što se dogodilo. Kakva je prava šteta vidjećemo u septembru, jer rod je ove godine obećavao, a led je napravio štetu da nema klase, već sve ide u industriju. Sad je džaba i hladnjače i alati da se spasi rod…A ako sve ide u industriju, onda to povećava troškove… – kaže Dragan Vrhovac.

 

Ništa bolje nije prošao ni kukuruz, ali za ovu kulturu, kažu stručnjaci, ima šanse da se oporavi, ako stabljika nije presječena. Štete su na terenu zbrajali i u Odjeljenju za poljoprivredu.

 

Prema procjenama, najviše je stradala kruška i lubenica. Na lubenici šteta se procjenuje na 70 do 80 odsto, na kruškama od 80 do 90 odsto zavisno od poljoprivrednog gazdinstva.(TV K3)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here