PRNJAVOR: Litija prošla kroz grad, sutra slava opštine

0
549

Preobraženjska litija koju je predvodilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i predstavnici lokalne vlasti prošla je večeras kroz Prnjavor čime je počelo obilježavanje krsne slave – Preobraženja Gospodnjeg.

Litija se na putu od Beogradske do Hilandarske ulice zaustavila kod Spomenika junacima grada gdje je sveštenstvo služilo pomen poginulim borcima u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Protonamjesnik Duško Drinić u izjavi Srni podsjetio je da se Preobraženjska litija u Prnjavoru održava petu godinu.


Foto: SRNA

“Njan smisao jeste da se poslije večernjeg bogosluženja noseći krst, ikone, pojući crkvene pjesme prizove Božiji blagoslov na našu opštinu, naš grad i sela, na sve one koji ovdje žive” , rekao je Drinić.

On je istakao da Preobraženje kao praznik uvijek iznova poziva vjerujući narod na lično preobraženje.

“Svake godine je sve više naših vjernika, sugrađana koji uzimaju učešće u litiji. Кroz sve protekle godine uvijek nas je poslužilo i lijepo vrijeme, i odziv je bio zadovoljavajući” , rekao je prnjavorski protonamjesnik.

Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da se održavanjem litije počinje sa obilježavanjem krsne slave Opštine.

“Uvjeren sam da od Preobraženja do Preobraženja svi zajedno napravimo jedan iskorak u razvoju naše lokalne zajednice, ali i razvoju svakoga od nas kao ličnosti. Sigurno ćemo i narednih godina nastaviti na isti način obilježavati krsnu slavu, jer broj ljudi okupljen na večerašnjoj litiji govori da ovo već postaje tradicija” , rekao je Tomaš za Srnu.

Foto: SRNA

On je svim sugrađanima poželio mnogo zdravlja, sreće i uspjeha, i uputio zahvalnost sveštenstvu, a posebno protonamjesniku Driniću koji je litiju u Prnjavoru uveo prije pet godina, kao i njegovom doprinosu vidljivom napretku u obnovi Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Večernjem bogosluženju i litiji prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić, koji je rekao da je bilo zadovoljstvo učestvovati u večerašnjoj svetkovini sa predstavnicima svih sfera društvenog života opštine.

Simić je izrazio zadovoljstvo odzivom sugrađana, kao i nadu da će se iz godine u godinu na litiji okupljati sve veći broj ljudi.

Nakon litije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljen je obred čitanja slave i lomljenje slavskog kolača.

Sutra, na Preobraženje Gospodnje, biće služena liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru u 9.00 časova i Spomen hramu na Vučijaku u 10.00 časova.

Parastos i polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske biće održani na Vučijaku u 11.00 časova.

Slavski ručak kojem će prisustvovati brojne zvanice i gosti, predstavnici političkog, privrednog, kulturnog, sportskog i vjerskog života predviđen je u 12.00 časova u restoranu “Leburić”.

SRNA

PODIJELI