Prnjavor – Neobičan muzej Brane Šikarca

0
1180

Autor teksta Marijan Popadić

Brane Šikarac (51) sa Lužana kod Prnjavora godinama se bavi sakupljanjem rariteta, što ga čini vlasnikoim jedne od najbogatijih zbirki starina na ovim prostorima.

Stvari koje se mogu vidjeti još samo na starim fotografijama ili u muzejima, Šikarac neumorno pronalazi iz različitih izvora, skladišti ih i čuva od zaborava, a na nekim detaljima pozavidjeli bi mu mnogi znalci vrijednosti prikupljenih predmeta. Kaže da se ovim hobijem počeo baviti prije desetak godina. “Volim starine, raritete, većinom stare kućanske predmete i alate. Uvijek sam se divio ljudima koji su tako reći ni od čega stvarali i pravili razne alatke i pribor koji su koristili u svojim domaćinstvima. Meni su oduvijek bile zanimljive preslice, vodijeri za brus, stupe, grebenovi i tome slično. Sigurno 90% tih stvari se nalazi u mojoj kolekciji i jednog dana mozda to sve izložim. Ponekad mi se desi da neznam za šta je služio neki stari predmet, ali imam jednog starijeg čovjeka koji mi objasni njegovu namjenu, jer se neki od njih jako davno koristilo i njegova svrha skoro da je nepoznata” priča naš sagovornik. Među artiklima koje godinama otima od zaborava nalazi se veliki broj svijećnjaka, starih registarskih tablica, lampaša radija.

“Krenuo sam pomalo da sakupljam stare drvene mlinove sa ladicama, lampe, fenjere, a onda se to svelo na veliki broj svega i svačega. Ima tu i vojne opreme, numizmatike, ma svega. Ne znam stvarno šta bih izdvojio, a da nešto ne zaboravim, sve mi je drago i leži na duši, od pegli na žar do ne znam ni ja čega sve. Svaki, čak  i najsitniji djelić meni puno znači”.

 

Ovaj hobi, kao i svaki drugi, iziskuje i ulaganja i odricanja, ali to našem sagovorniku ne pada teško. “Ulažem dosta novca u kupovinu i čini mi se da kad kupujem na pijacama i sajmovima, dok imam i jednu paru u džepu, kupovao bih, jer to me ispunjava, raduje,ponekad iskreno da kažem, pretrpam se ali sve se svede opet na radost” dodaje ovaj strastveni kolekcionar.

Ponešto se  i proda, pokloni, zamijeni i tako u krug, spada prašina sa zaboravljenih predmeta, koje su u nekom drugom vremenu krasili avlije, kredence, kijere i služile svojoj namjeni .“Ljudi me pitaju često koje predmete imam u kolekciji, a kad krenem da nabrajam, oni kažu da je bolje da me pitaju šta nemam” kaže Šikarac kroz smijeh.

Ističe da mu dragi prijatelji pomažu u prikupljanju starina i rariteta, kojih ima jako puno na području naše opštine, a i šire. U održavanju i skladištenju  pomaže mu supruga Dijana, koja Branu podržava u svemu.

Brane sa suprugom Dijanom

“Razmišljao sam i pričao sa svojim prijateljima koji se isto bave ovom vrstom kolekcionarstva da u budućnosti organizujemo zajedničku izložbu. Moj veliki prijatelj, Predrag Simić, mi najviše pomogne oko raznih stvari , on je numizmetičar,  a i moj prijatelj po raritetima, Duško Nedić iz okoline Srpca-Brusnik, ima, ja bih rekao, muzej stvari koje je do sada prikupio. Tako da svi mi zaljubljenici u raritete sarađujemo i razmjenjujemo iskustva i znanja o našem blagu” kaže Šikarac.

Poezija

Ovaj neumorni borac i pored zdravstvenih problema stečenih u prethodnom ratu nije posustao duhom, pa pored ljubavi prema raritetima ima talenta i za poeziju. Rodoljubive su mu pjesme, kaže, najdraže, a nađe se tu i ljubavnih i drugih tema…

НА ОВОМ СВИЈЕТУ

Крај гроба твога пролазим често Оставим ружу,задрхти рука.
Из ока горка суза крене kад видим твоје очи снене.
На овом свијету нема те више Пространа поља сада су твоја
Са небеским анђелима сада се дружиш Далека тајна љубави моја.
Можда ће и вријеме све да избрише
Љубав ће можда постати сјена Крај твога гроба пролазим често
На овом свијету више те нема. (Шикарац Бране-Шики)

Brane planira da i u buduće traga za vrijednim predmetima  od davnina, jer ga to čini srećnim.

“Stekao sam mnogo prijatelja, kolekcionara i zaljubljenika u predmete koji se više ne koriste.  Ipak, oni imaju dušu, i nadam se da će se i u buduće naći neko da ide mojim stopama, jer su svi ti rariteti na neki način svjedoci nekih davnih vremena i bilo bi mi drago da se sačuvaju i da i generacije koje dolaze upoznaju sa njihovom jednostavnošću i ljepotom” ističe Brane. (prnjavorlive.info)

Više o kolekciji Brane Šikarca možete saznati na linku

BRANE ŠIKARAC

PODIJELI