Prnjavor: Novi slučaj zaraze virusom korona, donesena odluka o radu u dane prvomajskih praznika

0
681

Na području opštine Prnjavor potvrđen je novi slučaj zaraze korona virusom. Od početka pandemije, na području Prnjavora registrovano je 22 slučaja zaraze virusom korona, potvrdio je danas na konferenciji za novinare komandant Štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš.

– Posljednjih dana intenzivirano je testiranje stanovništva na području naše opštine, kako lica u karantinu, tako i zdravstvenih radnika i lica koja su imala kontakt sa pozitivnim licima. Svaki dan se uradi preko dvadeset testiranja i jutros je od 22 urađena testa jedno lice pozitivno. Radi se o ženskoj osobi, srednje životne dobi, koja je u našu opštinu stigla iz inostranstva sa vlastitim prevozom u pratnji još jednog lica, čiji je test bio negativan. Ova ženska osoba će danas u toku dana biti prebačena u Studentski centar ”Nikola Tesla” u Banjaluci, a od prelaska granice i dolaska na područje Prnjavora ova lica su bila izdvojena u lokalnom karantinu u Hostelu ”Vinčić”, rekao je Tomaš.

Ističe da lice koje je jutros potvrđeno kao pozitivno na korona virus na području opštine Novi Grad, živi već par godina na području naše opštine, ali ima mjesto prebivališta u Novom Gradu.

-Prije sedam dana ovo lice je imalo zdravstvenih problema koji nisu upućivali na korona virus. Nekoliko puta je dolazilo u Dom zdravlja Prnjavor i pružana mu je medicinska pomoć, odakle su ga i uputili na dalje liječenje u Klinički centar Banjaluka, gdje je nakon drugog testiranja jutros potvrđeno prisustvo korona virusa, objašnjava Tomaš.

Za 1. maj – Međunarodni praznik rada biće pojačane mjere kontrole s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

-Donesena je odluka da u dane prvomajskih praznika, prvi dan (1.maj) mogu raditi samo zdravstvene ustanove (uključujući i apoteke) i benzinske pumpe. Drugog dana mogu raditi i trgovine prehrambenom robom, poljoprivredne apoteke i zelena pijaca, u vremenu od 7.00 do 11.00 časova, rekao je Tomaš.

On je napomenuo, da je Republički štab za vanredne situacije juče donio zaključak o zabrani kretanja u vrijeme prvomajskih praznika, od petka (1.maj) u 12.00 do subote (2.maj) u 5.00 časova, od subote (2.maj) u 12.00 časova do nedjelje (3.maj) u 5.00 časova i od nedjelje (3.maj) u 12.00 časova do ponedjeljka (4.maj) u 5.00 časova.

Tomaš je ponovio apel građanima da se ne opuštaju, da poštuju sve mjere, i upozorio da bilo kakva okupljanja narednih dana može stvoriti  veći problem sa epidemiološkom situacijom u Prnjavoru.

Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 136 lica, dok je uz odobrenje epidemiologa iz nadzora izašlo 1266 osoba.

Opštinska komunalna policija u protekla 24 časa kontrolom 31 lica koja imaju rješenje o kućnoj izolaciji utvrdila je da su sva poštovala propisanu mjeru. Prema izvještaju Policijske stanice Prnjavor, nije bilo prekršaja vezanih za mjere zabrane kretanja tokom policijskog časa.

/prnjavorlive.info/ J.T/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here