ROK ZA PRIJAVU PRIVREDNIKA PRODUŽEN DO 8. MAJA

0
271

Rok za prijavu pravnih lica i preduzetnika kojima je odlukama štabova za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti, koji su prestali sa radom kao posljedica djelovanja pandemije ili posluju sa smanjenim obimom produžen je do petka, 8. maja, umjesto do 4. maja, kako je ranije bilo predviđeno, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Iz Ministarstva su naveli da je rok za dodjelu sredstava za april iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske produžen kako bi svim privrednim subjektima bilo omogućeno blagovremeno podnošenje prijava.

“U okviru aktivnosti Ministarstva usaglašen je jedinstven pristup u načinu izrade spiskova pravnih lica i preduzetnika kojima je odlukama štabova za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti, koji su prestali sa radom kao posljedica djelovanja pandemije /izgubljeno tržište, nedostatak sirovina i slično/ ili posluju sa smanjenim obimom”, navodi se u saopštenju.

Aplikacija za prijavu pravnih lica i preduzetnika za dodjelu sredstava za april iz fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske aktivna je od danas i dostupna na veb-stranici Vlade Republike Srpske na adresi http://prijava.vladars.net.

Iz Ministarstva napominju da se na ovoj adresi nalazi prijavni obrazac koji je potrebno popuniti u Formi elektronske prijave.

“Poziv za uvrštavanje na spisak za dodjelu sredstava za april iz fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske predstavlja prvi korak za ostvarivanje prava na podršku shodno Uredbi sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Osim prijave za dodjelu sredstava, neophodno je da sva pravna lica i preduzetnici koji ispunjavaju uslove propisane ovom uredbom, podnesu pisanu izjavu sa zahtjevom za isplatu najniže plate Poreskoj upravi Republike Srpske najkasnije do 10. juna.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je Vlada Srpske pozvala pravna lica i preduzetnike da se prijave radi izrade spiskova za dodjelu sredstava za april iz fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske shodno Uredbi sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed virusa korona.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske poziva sve privredne subjekte da kao relevantne uzimaju isključivo zvanične inFormacije koje saopštava Vlada Republike Srpske.

“Skreće se pažnja da je zvanični sajt Vlade Republike Srpske jedini izvor istinitih informacija kako bi pravna lica i preduzetnici bili adekvatno obaviješteni o svim mjerama za podršku privredi koje Vlada preduzima za ublažavanje ekonomske krize izazvane pojavom virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Privredna komora Republike Srpske uputila je ranije inicijativu Vladi Srpske da se produži rok za prijavu sa 4. na 11. maj radi izrade spiskova za dodjelu sredstava za april iz fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, shodno članovima uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed virusa korona.

Iz Komore su naveli i da su im se brojni privrednici obratili sa upitima o načinu prijave s obzirom da aplikacija na internet adresi Vlade za prijavu preduzetnika i pravnih lica nije bila u Funkciji, kao i da je ostavljeni rok prekratak i da obuhvata dane praznika /1. maj/, koji su neradni.

“Treba imati u vidu i opasnost od preopterećenja sistema koji može blokirati usljed velikog broja prijava koje bi poslovni subjekti trebali poslati u veoma kratkom roku”, napomenuli su iz privredne komore Srpske.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here