Prnjavor: Obilježen Dan nestalih i poginulih (VIDEO I FOTO)

0
747

 

Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske obilježila je i opštinska Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor. Sa područja opštine traga se za još 34 nestala borca Vojske Republike Srpske.

Ni 22 godina,koliko je prošlo od poslednjeg rata, nije bilo dovoljno da Nedeljka Vukomanović pronađe svog sina Željka koji je nestao na Ozrenu 1995.godine.

“Pomaka u traženju nestalih nema. Niko me i ne zove više po tom pitanju”, kaže majka nestalog borca Nedeljka Vukomanović dodajući da živi za taj dan da pronađe tijelo svog sina i da ga dostojno sahrani.

A kako stvari sad stoje, kada je process traženja nestalih u pitanju, proće još dosta godina da budu pronađena 34 nestala borca opštine Prnjavor. Problem je taj i što je sve manje zainteresovanosti da se završi proces traženja. Glavni generator ovakvog stanja je Međunarodna komisija za traženje nestalih pod američkim patronatom, koja ima za cilj da uspori proces traženja nestalih Srba, poručili su u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Prnjavor.

“Uzmite da je prošle godine četiri hiljade identifikovanih bošnjaka a ni jedan srbin. To dovoljno govori, kaže Boro Peulić predsjednik Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Prnjavor.

Podršku porodicama poginulim i nestalim daje i lokalna zajednica.

“Mi to svake godine činimo kroz finansiranje pojedinih aktivnosti ali i pomoći u tome kako bi se što prije pronašli posmrtni ostatci njihovih najmilijih”, istakao je predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić.

U crkvi Svetog Velikomučenika Georgija danas je služen parastos i prislužene su svijeće za sve poginule i nestale sa područja opštine Prnjavor u proteklom otadžbinskom ratu.

(TV K3/Slobodan Milijašević)

PODIJELI