Prnjavor odao poštu svojim najhrabrijim sinovima: Služen parastos za 626 poginulih boraca povodom Dana Republike Srpske (FOTO)

0
174

Dan Republike Srpske obilježen je i u Prnjavoru. U Spomen hramu Svetog Velikomučenika kneza Lazara na Vučijaku služena je tradicionalna liturgija, parastost te položeni vijenici i cvijeće za poginule borce sa područja Prnjavora u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomen hram na Vučijaku i ove godine bio je mjesto okupljanja Prnjavorčana koji su prisustvom na parastosu odali poštu najhrabrijim svojim sugrađanima koji su dajući svoj život stvorili ono što im daje mir i garanciju opstanka a to je Republika Srpska. Prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš istakao je da je dužnost novih generacija da osiguraju da se Prnjavor ali i Republika Srpska razvija a da se na temeljima mira gradi budućnost.

” Iskoristio bi priliku da svim građanima Prnjavora ali i Republike Srpske čestitam Dan republike i Krsnu slavu i moje su želje da svi građani žive u miru i blagostanju. Ono što je važno napomenuti je da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom dok istovremeno nudi je mir i stabilnost koja treba da vlada na ovim prostorima ali i međusobno uvažavanje koje će vladati između naroda. ”,rekao je Tomaš.

Potpredsjednik Skupštine grada Željko Simić navodi kako je 9. januar uvijek važno obilježavati i sjećati se na ovaj dan naših najhrabrijih sinova.

” Veoma je važno ne samo ne samo na današnji dan već i tokom cijele godine a i ovog puta na spomen hramu na Vučijaku odajemo tradicionalnu liturgiju, parastos, polaganje vijenaca i cvijeća. Svi oni koji i danas atakuju na Republiku Srpsku da smo spremni da je uvijek branimo našom mudrosti i pameću ”,rekao je Simić.

Za poginule borce vijence i cvijeće položile su porodice poginulih boraca, organizacije i udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i ostali.

Predsjednik Udruženja RVI Prnjavor Dragan Vrhovac navodi kako Republike Srpske sigurno nebi bilo bez velike žrtve te da je Deveti januar nešto što će se uvijek sa ponosom slaviti uprkos svim pritiscima.

” Sve što oni budu više branili da se obilježava Dan Republike Srpske naš srpski narod će to više i masovnije slaviti. I danas u svakoj opštini i gradu obilježava se svečano 9.januar. Uvijek moramo čuvati Republiku Srpsku koja je odbranjena u ratnom vihoru ”,rekao je Vrhovac.

Da se žrtva najhrabrijih ne smije zaboraviti potvrđuje i Udruženje građana 9.januar koji su tradicionalnim defileom odali počast stradalima i pokazali da je Srpska blago koje vijerno čuvaju. U okviru ovog udruženja aktivno je mnogo mladih među kojima i Jovan Simić

” Važno je da se brineom o Srpskoj koja je garant opstanka srpskog naroda zapadno od Drine. Naši očevi nisu štedili sebe i svoj život kako bi stvorili jedan bastion života za Srbe. Mi ćemo nastaviti i narednom periodu da dolazimo ovdje na parastos i liturgiju i da organizujemo defile te da na taj način pošaljemo poruku da nam Republiku Srpsku nike ne može ukinuti i da će ona živiti dok smo joj mi vjerni ”,rekao je Simić.

U spomen hramu uklesana su imena 626 boraca sa područja grada Prnjavora koji su svoj život dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

TV K3

PODIJELI