Prnjavor: Održana manifestacija “Dani polja silažnog kukuruza” (FOTO)

0
826

U Štrpcima kod Prnjavora danas je održana tradicionalna manifestacija “Dani polja silažnog kukuruza”. Manifestaciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, u saradnji sa prnjavorskim poljoprivrednicima i nadležnim Odjeljenjem.

– Ministarstvo poljoprivrede je kroz svoju savjetodanu službu odavno shvatilo da je edukacija proizvođača jako važna i da nema smisla da se samo rade obuke u zatvorenom prostoru, okazivanjem fotografija, nego im treba omoućiti da na parceli, na licu mjesta vide kako to sve izgleda. Na jednom mjestu da vide i uticaj hibrida, uticaj zemljišta, tehnologije, đubrenja, zaštite… Cilj nam je da naši proizvođači vide te nove sorte koji se pojavljuju svake godine – kaže Boris Pašalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu RS.

Ogledno polje sa 24  hibrida silažnog kukuruza, devet sjemeskih kuća, postavljeno je na farmi Bore Babića u Štrpcim, na čijoj se farmi nalazi 50-ak krava, a skoro sav kukuruz ide u silažu i hranu za stoku.

– Ogled se nalazi na hektar površine. Prinos varira od hibrida do hibrida – 35 do 50 tona. Suša je uticala na hibride, ali nije mnogo – kaže Marko Babić, čiji je otac vlasnik parcele.

Komplikovana godina, u smislu vremenskih neprilika, za poljoprivredu, pogotovo za kukuruz koji je posebno pogođen sušom, kažu u Ministarsvu, poštedila je ovo ogledno polje, ali ne i ostale zasijane površine.

– Kukuruz je najviše pogođen. Sijemo kukuruz na 140 hiljada hekara i prinosi će biti značajno umanjeni. Suša još traje, pa ćemo tačno koliko nakon berbe – kaže Boris Pašalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu RS.

Što se tiče opštine Prnjavor, kukuruz je zasijan na oko šest hiljada hektara. U ovom trenutku još se ne zna koliko je suša nanijela štete usjevima.

– Nama još nije podnešen nijedan zahtjev za procjenu štete. Ministarstvo poljoprivrede je izašlo sa informacijom da će Vlada RS pomoći proizvođačima sa deset miliona KM, pa je bilo poljoprivrednika koji se javljaju i pitaju šta će biti… – kaže Mišo Vujić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Prnjavor.

U nadležnom Ministarstvu kažu da su gubici zbog suše nešto manji u povrtarstvu, ali će, dodaju, problema biti sa sojom, za razliku od strnih žita koja su vegetaciju završila prije sušnog perioda.

(TV K3)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here