Prnjavor: Održana Svetosavksa akademija

0
1174

Svetosavska akademija u Prnjavoru sinoć je održana u organizaciji prnjavorske Crkvene opštine Prnjavor i Srpskog prosvjetno-kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”.

U programu su nastupili “Prosvjetini” dječiji hor, dramska scena i pjevačka grupa, kao i Srpsko crkveno-pjevačko društvo “Sveti Georgije” i učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Prigodnu besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi govorio je jerej lišanjski Radislav Petrović.

On je podsjetio prisutne da je Sveti Sava kao najveći srpski prosvjetitelj i utemeljivač crkve i školstva, kao prvi srpski arhiepiskop, svojim primjerom i načinom života pokazao kako se slijedi Hristov put.

“Slijedeći Hrista podvizujemo se moralno i duhovno. Sam naziv ravnoapostolni Sveti Sava svjedoči o njegovom značaju i u današnje vrijeme, posebno za mlade naraštaje”, rekao je sveštenik Petrović.

Predsjednik prnjavorskog SPKD “Prosvjeta” Slavica Slatinac napomenula je da ovo društvo četvrtu godinu učestvuje u organizaciji akademije.

“Čast nam je da sa pravoslavnom crkvom i narodom obilježavamo ovaj veliki praznik, čuvamo uspomenu na lik i djelo našeg svetitelja, a time i svoju kulturu i tradiciju”, naglasila je Slatinac.

Povodom obilježavanja Savindana sutra će u školama biti održani prigodni programi, a u večernjim časovima u mjesnoj zajednici Grabik Ilova biće organizovana tradicionalna zabava na kojoj se dodjeljuju zlatnik i dva srebrnjaka.

Svetosavska zabava u organizaciji Kola srpskih sestara u Prnjavoru biće održana u subotu, 28. januara.

Srna

PODIJELI