Prnjavor: Održana završna prezentacija projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama”

0
891

Na danas održanoj završnoj prezentaciji rezultata projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama”, predstavljeni su zaključci tri fokus grupe koju su činili mladi, predstavnici institucija i aktivni odrasli, a prezentovani su i rezultati šest mini projekata koji su osmišljeni i implementirani od strane mladih u Prnjavoru.

Savjet učenika Gimnazije realizovao je projekat “Festival aktivizma i tolerancije”, Savjet učenika Srednjoškolskog centra “Ivo Andrić” realizovao je kratki film o vršnjačkom nasilju, Asocijacija srednjoškolaca u BiH je realizovala projekat “Mjesec srednjoškolaca”, Dramska scena Prosvejte je realizovala projekat “To nisam ja”, a tu je i projekat neformalne grupe mladih „Više“  „Zdravlje na dva točka“, koji su postavili parkinge za bicikle, te jedan veoma inovativan  projekat, sajt za srednjoškolce, “Val Mladih” koji je izradila grupa srednjoškolaca iz centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor.

Član projekta “Mladi kao snaga promjene”, Dajana Bašić, istakla je da joj je bilo veoma korisno učestvovati jer je naučila kako se pišu projekti.

“Naš projekat se zvao “Mjesec srednjoškolaca” ispred Asocijacije srednjoškolaca u BiH i obuhvatao je teme koje se tiču mladih, a danas smo prezentovali i rezultate naših fokus grupa i predstavićemo ukupno šest projekata koji su realizovani u Prnjavoru”.

Predstavnik sajta Valmladih.com, Vinčić Ognjen, istakao je da su zahvaljujući “IN Fondaciji” uspjeli pokrenuti sajt koji je posvećen srednjoškolcima, njihovoj edukaciji i informisanju

“Prvi smo u regionu pokrenuli sajt srednjoškolaca i brojimo preko tri hiljade posjeta. Ovim putem se zahvaljujem lokalnim firmama, pekari “Cvijeta”, “Tehnoplastu”, Auto školi “Stop” i Auto školi “Bobar”, kao i načelniku opštine Prnjavor, Darku Tomašu, koji nam je obezbijedio opremu za rad” dodao je Vinčić.

Koordinator projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim lokalnim zajednicama” , Jelena Radivojević Stupar, napomenula je za Radio Prnjavor da projekat implementira “IN Fondacija”, za socijalno uključenje djece i mladih u BiH, a sprovodi se u okviru programa BHRI, koji provodi Međunarodna organizacija za migracije, uz finansijsku podršku Američke agencije za Međunarodni razvoj.

“Projekat je počeo u septembru i danas je održana njegova finalna prezentacija. Ja sam jako ponosna na ove mlade ljude i na razvojni put koji smo zajedno prošli. Oni su kroz neformalnu edukaciju unaprijedili svoja znanja, učili kako da funkcionišu u timu i mislim da su ovakvi projekti odličan način i pokazatelj da se  formalni sistem obrazovanja može nadograditi neformalnom edukacijom.” kazala je Radivojević Stupar.

Projekat “Mladi kao snaga promjene u svojim lokalnim zajednicama” prvi je događaj u nizu manifestacija koje se organizuju povodom obilježavanja Dana opštine Prnjavor. Pripremio Marijan Popadić. Foto Aleksandar Atić (prnjavorlive.info)

 

 

 

PODIJELI