Prnjavor: Otvorena izložba bosanskohercegovačke fotografije

0
800
dav

U galeriji “Peyo” u Prnjavoru, sinoć je otvorena izložba bosanskohercegovačke fotografije. Izložbu je otvorio Ozren Božanović iz Tuzle, koji je već godinama član Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH.

“Radi se o tradicionalnoj izložbi “Foto BiH”, koja se već deset godina održava u Prnjavoru, a naslijeđena je od Branka Pejakovića, velikog aktiviste ove asocijacije”. kazao je Božanović za Radio Prnjavor.

Ovogodišnja izložba ima svoje specifičnosti, primjetan je veliki iskorak, autorski i kreativni, a ulogu selektora izložbe imao je Samir Zahirović iz Tuzle.

“Od 800 fotografija trebalo je odabrati sto, a svake godine je sve teže napraviti selekciju jer su sve fotografije podjednako dobre” kaže Zahirović.

Iako je BiH mala zemlja, fotografija, njeni fotografi osvajaju nagrade na međunarodnim izložbama i zastupljeni su u svjetskim vodama.

Među stalnim učesnicima izložbe u Prnjavoru je i Dragan Prole iz Banjaluke, predstavnik Univerzitetskog foto kina Klub .

“Kada je moj drug Peyo pokretao cijelu ovu priču, bio sam među organizatorima i jedan sam od ljudi koji se trudi da održimo ovu tradiciju” ističe Prole.

Ovogodišnju izložbu fotografija u galeriji “Peyo” obilježavaju kvalitetni radovi, među kojima su i mladi autori, a Prnjavorčani će u narednih sedam dana imati priliku da uživaju u najkvalitetnijim radovima bosanskohercegovačke fotorgafije. /Radio Prnjavor-Brane Radulović; portal prnjavorlive.info Marijan Popadić/

 

PODIJELI