Projekat „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije“

0
978

U okviru regionalnog programa “Provođenje normi, mjenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women, Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla kao implementacijski partner u periodu od 01. juna 2018. do 30. septembra 2019.godine provodilo je projekat „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije“.

Sveukupni cilj projekta bio je „Bolji pristup i poboljšanje pružanja usluga za žene iz manjinskih i ugroženih skupina“.

Aktivnosti projekta su se provodile u partnerstvu između vodećeg udruženja “Bolja budućnost” Tuzla,  Udruženja “Romska djevojka-Romani ćej” iz Prnjavora  i Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog.

Projekat na lokacijama Tuzle, Prnjavora i Visokog težio je odgovoriti potrebama žena koje dolaze iz skupina u nepovoljnom položaju, muškarce i mladiće te institucije vlasti na lokalnom nivou,izjavila je Snježana Mirkovic predsjednica udruzenja Romska djevojka-Romani

“Na opštini Prnjavor udruzenje Romska djevojka- Romani ćej je sprovodilo projekat, mi smo ukljucili u nas projekat predstavnike policije I centra za socijalni rad u rad na radionicama  sa marginizovanim skupinama. Ovaj projekat je omogucio ženama bolji pristup i poboljšanje javnim uslugama tj. spajanje sa institucijama sistema kako bi mogle ostvariti svoja prava. Ovo se posebno odnosi na Romkinje koje su žrtve nasilja u porodici što je problem koji je konačno iz privatne iznesen u javnu sferu.-izjavila je Mirkovićeva.

Predsjednica udruzenja Romska djevojka-Romani cej je naglasila  da je projekat  osim žena, uključio i mladiće i muškarce kroz različite oblike aktivnosti na podizanju svijesti o diskriminaciji i nasilju sto je se pokazalo jako pozitivnim.

Nedovoljno i neadekvatno plasirane informacije o mehanizmima zaštite od nasilja i diskriminacije predstavljaju poseban problem jer uzrokuju neinformiranost, nemogućnost traženja i ostvarivanja prava u slučajevima nasilja i diskriminacije.

Zbog toga se projekat fokusirao na jačanje kapaciteta lokalnih institucija i izgradnju povjerenja među ključnim akterima, ali i na osnaživanje žena da što više koriste usluge, što je urađeno kroz kampanje podizanja svijesti, edukativne i vršnjačke radionice.

Projekat je zasnovan na istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija, poput UN Women, koja su pokazala da su žene koje pripadaju marginaliziranim, manjinskim grupama u BiH suočene sa višestrukom diskriminacijom zbog koje su teže prepoznate od strane sistema i pružatelja usluga zaštite.   /Radio Prnjavor- prnjavorlive.info/

PODIJELI