PRNJAVOR: Otvorena kancelacija Savaza nacionalnih manjina u Prnjavoru FOTO

0
568

Republika Srpska se maksimalno trudi da pomogne Savezu nacionalnih manjina Srpske, koje je udruženje od nacionalnog interesa, i na taj način ukazuje na njegov značaj u društvu, rekla je danas u Prnjavoru ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.
Rešićeva, koja je prisustvovala otvaranju kancelarije opštinskog Saveza nacionalnih manjina u Prnjavoru, rekla je da će Strategija nacionalnih manjina, rađena zajedno sa Savezom, biti razmatrana u Narodnoj skupštini od 22. oktobra.

“To je važan dokument za nacionalne manjine, ne zato što do sada nismo radili sa nacionalnim manjinama, nego što će olakšati našim udruženjima da mogu da rade i budu konkurentni i prema IPA fondovima i da dalje sarađuju sa svojim matičnim udruženjima svugdje u svijetu”, rekla je Rešićeva.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor Franjo Rover rekao je da će se u novootvorenoj kancelariji okupljati članovi svih društava koja djeluju u ovoj lokalnoj zajednici, što će im olakšati saradnju.

“Svi će ovdje moći da rade, a i saradnja će biti mnogo lakša. Imamo mnogo aktvnosti, njegujemo i prekograničnu saradnju sa Italijom, Mađarskom, Slovačkom, Poljskom i Češkom”, rekao je Rover.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da prema posljednjem popisu stanovništva u Prnjavoru živi više od 10 odsto svih pripadnika nacionalnih manjina Republike Srpske.

“Prnjavor je uvijek karakterisao suživot velikog broja naroda i narodnosti. Mi se time ponosimo, a danas je prilika da ukažemo da 10 godina sva udruženja predano rade. Otvaranjem kancelarije data im je prilika da mogu raditi na produženju svog kulturno-umjetničkog stvaralaštva”, rekao je Tomaš.

Otvaranju kancelarije opštinskog Saveza nacionalnih manjina prisustvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Povodom 10 godina postojanja Saveza danas je u Centru za kulturu održana svečana akademija na kojoj su dodijeljene nagrade i plakete organizacijama, udruženjima i pojedincima zaslužnim za doprinos radu i razvoju udruženja nacionalnih manjina opštine Prnjavor, dok je u sportskoj dvorani “Sloga” održan Deseti festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor “Mala Evropa”.

srna

PODIJELI