Prnjavor – POTPISANI UGOVORI O DODJELI 20 PLASTENIKA POLJOPRIVREDNICIMA

0
649

 

Dvadeset poljoprivrednih proizvođača sa područja Prnjavora potpisalo je danas ugovore o dodjeli plastenika, u čijem su subvencionisanju, osim poljoprivrednika, učestvovali opština Prnjavor i nevladina organizacija “Muslim Aid” iz Sarajeva.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mišo Vujić naveo je da su lokalna zajednica i organizacija “Muslim Aid” učestvovale po 40 odsto vrijednosti projekta. foto Aleksandar Atić

“To je iznos od po 19.880 KM ili po jednom korisniku 994 KM. Poljoprivredni proizvođači su učestvovali sa 20 odsto finansijskih sredstava ili sa 497 KM”, rekao je Vujić.

On je istakao da su plastenici površine 100 metara kvadratnih sa metalnom konstrukcijom, plastičnom folijom, sistemom za navodnjavanje, malč folijom, sadnim materijalom, a poljoprivrednici su prošli i potrebnu edukaciju.

Predstavnik organizacije “Muslim aid” Admir Hodžić rekao je da je ova nevladina organizacija u ovoj godini realizovala projekat plasteničke proizvodnje u 10 opština, kao i da je planirano da se na jesen projekat realizuje sa još 10 opština širom BiH.

“Naša dosadašnja iskustva su više nego dobra, u svim opštinama u kojima smo realizovali projekat naišli smo na pozitivan prijem kod korisnika. Drago nam je da je opština Prnjavor po prvi put učestvovala u ovom projektu, a dodatno nas ohrabruje što je ovdje bilo čak 30 prijavljenih kandidata na prvi javni poziv”, naveo je Hodžić.

On je pojasnio da je potpisivanje ugovora prvi dio projekta. U narednih 10 do 15 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, uslijediće druga faza, odnosno postavljanje plastenika sa kompletnom opremom.

“Nakon toga uslijediće period od tri godine monitoringa tokom kojeg će stručnjaci pratiti korisnike, davati im preporuke kako bi projekat na kraju imao pozitivne rezultate”, naveo je Hodžić.

Jedan od korisnika projekta Rada Simić iz Donje Ilove rekla je da se do sada nije bavila plasteničkom proizvodnjom, ali da se na ovaj potez odlučila jer klimatski uslovi više ne pogoduju uzgoju povrća na otvorenom.

Ona je navela da ima u planu uzgoj sezonskog povrća prije svega paradajza, paprike i krastavaca, a na jesen proizvodnju luka i zelene salate. /Srna/.

PODIJELI