Prnjavor prikladom akademijom pokazao poštovanje prema utemeljivaču srpske crkve i školstva (FOTO)

0
266

Ime prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja poštuje se i u Prnjavoru. Tako je u susret Savindanu u prnjavorskom Centru za kulturu sinoć održana tradicionalna Svetosavska akamedmija na kojoj su prisutni kroz prikladni program, pokazali koliko je značajno ime Svetog Save. Nosilac ovog događaja bio je SPKD ’’Prosvjeta’’ uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine.

I ovog puta Svetosavska akademija kroz duhovne pjesme, besjedništvo i drugi program je pokazalo kakav je bio prvi srpski arhiepiskop. Svakako veliku mu čast odaju školarci od kojih su neki kroz dramski prikaz oživjeli jednu srednjovjekovnu ličnost i njegov svjetovni i prosvetiteljski put. Sve to publici je predstavio učenik SŠC ’’Ivo Andrić’’ Prnjavor Đorđe Kovačević koji je istakao kako je ovo za njega bila velika odgovornost.

’’ Pripremali smo se za ovaj dramski prikaz jedno duže vrijeme. Iako sama tačka nije bila teška ipak je nosila veliku odgovornost jer je trebalo prikazati jednu ličnost značajnu za naš narod. Još prije samog nastupa ja sam o Svetom Savi mnogi čitao i istraživao. Svakako me je inspirisalo to što je on bio princ a opet se na kraju odrekao bogatsva i posvjetio vjeri a sve radi našeg naroda. Zato je za mene pouka da nekada našu moć uvijek možemo iskoristiti u korist naroda i biti mu na usluzi ’’,rekao je Kovačević.

Publici su se predstavili i članovi pjevačke grupe koja djeluje pri pravoslavnoj radionici ’’Naša budućnost’’ iz Velike Ilove a izveli su premijerno pjesmu ’’Svoji na svome’’. Kako navodi nastavnik muzičke kulture Vanja Mitrić riječ je o pjesmi za koju je tekst napisala Rada Janjušić iz Doboja.

’’ Moram da kažem da je za djecu ovo bilo veoma zahtjevno jer su to različiti uzrasti. Mnogo smo radili na pripremi ovog svega i zato su rezultati dobri. Smatram da je za razvijanje djece i njihovih vokala bitno da vježbaju i neke zahtjevnije i teže kompozicije i pjesme. Važno je da djecu učimo od malena da njeguju ljubav prema duhovnim i patriotskim pjesmama, da razvijaju kulturu svog kraja, vole i čuvaju tradiciju i običaje ’’,rekla je Mitrićeva.

Prosvetiteljstvo koje se uvijek radi u sibiozi pravoslavne crkve i kulturnih organizacija oduvijek je bilo temelj očuvanja sprskog naroda poruka je SPKD Prosvjeta.

Predsjednik ovog društva Borka Pavlović navodi kako se ovaj događaj tradicionalno organizuje uz  podršku  Srpske pravoslavne crkvene opštine. Zahvalni su i što ovaj događaj podržava i lokalna samouprava.

’’ U skladu sa tim mi započinjemo  novu kalendarsku godinu proslavom dana Svetog Save kao prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. To radimo u tijesnoj i neraskidivoj vezi sa Pravoslavnom crkvom. Mi u društvu treba da težimo da budemo u skladu sa riječima Svetog Save i da od sebe odbacimo zavist i nedolične riječi i da živimo u duhu molitve i da kroz to ispoljavamo međusobno poštovanje. Važno je da iz sebe kako je govorio Sveti Sava, izbacimo gnijev i da promađemo mir i da naučimo da praštamo. Još jednom zahvaljujem se učenicima Gimnazije i Centra srednjih škola “Ivo Andrić”, te članovima pjevačke grupe pravoslavne radionice “Naša budućnost” iz Velike Ilove i svima drugima koji su uzeli učešće u svemu ovom ’’,rekla je Pavlovićeva.

Na Svetosavskoj akademiji bio je prisutan i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš. Čestitao je svim građanima a posebno učenicima, nastavnicima i profesorima Savindan te istakao da je važno da se poštuje njegovo ime.

’’ Moja zahvalnost ide svima koji organizuju ovaj događaj posebno SPKD ’’Prosvjeta’’ i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Prnjavor koji su nosioci svega ovoga. Zaista su se potrudili da imamo prikladan program i da se na dostojanstven način sjetimo imena Svetog Save i da iz toga izvučemo pouku za budući život i djelovanje svih nas  ’’,rekao je Tomaš.

Inače Srpska pravoslavna crkva 27. januara proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu još davne 1840. godine, na prijedlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca a praznovanje imena ovog svetitelja u školskim prostorijama održalo se i danas urkos izazovnim isktorijskim okolnostima sa kojima se suočavao srpski narod.

TV K3

PODIJELI