Profesorica Tanja Ančić Milijašević dobitnik je Svetosavske nagrade

0
286

Profesorica srpskog jezika i književnosti Tanja Ančić Milijašević jedan je od 45 istaknutih vaspitno-obrazovnih radnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koji su dobitnici Svetosavske nagrade za školsku 2022/23. godinu.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je prepoznalo njen izvanredan doprinos u oblasti obrazovanja, zalaganje za unapređenje nastavnog procesa, kao i u promociji škole u zajednici.

Tanja Ančić Milijašević je rođena 1985. godine u Prnjavoru od oca Dragana i majke Vesne. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i gimnaziju.

Od 2004. do 2009. godine studirala je na Odsjeku za italijanski i srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci.

Po završetku osnovnih studija sa prosječnom ocjenom 9,57 upisala je postdiplomske magistarske studije na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci.

8. 12. 2017. godine pod mentorstvom prof. dr Mladena Šukala odbranila je magistarsku tezu pod naslovom „Miloš Crnjanski i renesansna umjetnost“, i time stekla Diplomu magistra književnih nauka.

Trenutno je doktorant na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci na studijskom programu Filologije – Nauke o književnosti.

Sfera njenog interesovanja je komparativna književnost, kao i kultura sjećanja i pamćenja. Bavi se srpskom književnošću dvadesetog vijeka, naročito književnim opusom Miloša Crnjanskog.

Iz oblasti kulture pamćenja izučava stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu u istorijskom i književnom kontekstu. U svojim naučnim radovima posebno ističe Svetosavlje kao izvorni kulturni obrazac za sagledavanje cjeline srpskog nacionalnog bića i srpske kulture. Piše, na naučnim skupovima izlaže i objavljuje radove iz tih oblasti.

Od 2009. godine radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi.

Od 2011. godine kroz školski program iz oblasti kulture sjećanja i pamćenja posvećeno se bavi stradanjem Srba u Drugom svjetskom ratu.

Od brojnih stručnih usavršavanja izdvaja seminar u Jad Vašemu koji je pohađala u julu 2014. godine u programu Međunarodne škole za izučavanje Holokausta.

Prvih 13 godina rada provela je u izuzetnom kolektivu SŠC „Gemit-Apeiron“ u Banjoj Luci. Tamo je posebno zavoljela svoj poziv.

Danas, s ljubavlju, u Gimnaziji u Prnjavoru pokušava vršiti svoju svetosavsku misiju.

Član je Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj i Društva nastavnika srpskog jezika i književnosti, kao i Udruženja „Jastrebarsko 1942“.

Svetosavsku nagradu, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, profesorici je uručena danas na svečanoj manifestaciji „Naši učitelji“ u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci.

Veoma smo ponosni na profesoricu Ančić Milijašević koja je i prvi profesor iz naše škole koja je dobila ovo prestižno priznanje za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i doprinos boljem obrazovanju.

Gimnazija Prnjavor

PODIJELI