Prnjavor – projekti: U TOKU IZGRADNJA 14 STANOVA ZA UGROŽENE KATEGORIJE

0
856

 

U Prnjavoru je u toku izgradnja zgrade sa 14 stanova za ugrožene kategorije stanovništva u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja čija je vrijednost 613.117 KM.
Donatorska sredstva za izgradnju ovog stambenog objekta obezbijeđena su preko Razvojne banke Savjeta Evrope i dosadašnjeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, dok je opština Prnjavor obezbijedila građevinsku parcelu, projektnu dokumentaciju, neophodne dozvole i priključke na komunalnu infrastrukturu.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je ovo prvi put da se ovakav projekat realizuje u Prnjavoru i ukazao da je namjera da se zbrinu sva raseljena lica koja nisu imala riješeno stambeno pitanje.

Tomaš je u izjavi Srni podsjetio da je odabir krajnjih korisnika stanova na Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije na čiji se javni poziv prijavilo 27 socijalno ugroženih stanovnika opštine Prnjavor.

“Prioritet će imati izbjegla i raseljena lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje. U narednom periodu biće imenovana komisija i od 27 prijavljenih biće odabrano njih 14”, naveo je Tomaš.

On je naglasio da korisnici ovih stambenih jedinica neće biti vlasnici tih stanova nego će ga moći koristiti određeni vremenski period.

“Stanovi će biti u vlasništvu opštine i ona će moći stanove da dodjeljuje i nekim drugim kategorijama koje su socijalno ugrožene ili su u stanju socijalne potrebe. Niko neće imati pravo na trajno korištenje već samo dok potreba traje”, pojasnio je Tomaš.

Regionalni program je višegodišnji projekat koji zajednički realizuju BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska, uz pomoć brojnih donatora kako bi se došlo do trajnog smještaja za oko 74.000 osoba.

U program su u BiH, prema posljednjem izvještaju o sprovođenju Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH, uključene 83 lokalne zajednice sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji, a planirano je uključenje još 30 opština i gradova.

Do sada je završena gradnja 520 objekata sa 699 stambenih jedinica. U toku je obnova i izgradnja 855 stambenih jedinica, od čega 509 kuća i 346 stanova.

Iz Fonda regionalnog programa za ovu namjenu obezbijeđena su 124 miliona KM, dok BiH učestvuje sa oko 22 miliona KM./Srna/.

PODIJELI