Prnjavor: Rasad lubenice kod Pere Rudonjića u Kremni (VIDEO)

0
1922

Na gazdinstvu poznatog lubeničara Pere Rudonjića iz Kremne kod Prnjavora spremne su sadnice dinje i lubenice za presađivanje. Ove godine ih je nešto manje nego inače oko 5.500 dok je ranijih godina Rudonjić imao i po nekoliko hiljada sadnica više.

U plasteniku Pere Rudonjića iz Kremne rasad dinje i lubenice čeka na presađivanje. Rudonjić ističe kako je odlučio da smanji obim proizvodnje poslednjih godina pa će tako ove godine zasijati oko 5,5 duluma dinje i lubenice ili oko kako kaže 2.500- 3.000 sadnica. Trenutno sadnica u plasteniku ima 5.500 a polovina ih je za prodaju. Rudonjić nam je ispričao kako on priprema sadnice.

Rudonjić u plasteniku ima četiri vrste lubenice i jednu vrstu dinje. On upozorava one koji se razmišljaju da kupe sadnice dinje i lubenice da dobro paze jer se kako kaže u današnje vrijeme prodaje puno nekvalitetnih sadnica. Dodaje i da je važnije uzeti kvalitetno sjeme koje košta oko 130 KM za 1.000 sjemenki nego uzeti jeftinije a dobiti iz njega loš kvalitet biljke.

Do sada je Rudonjić svake godine sijao po deset do 15 duluma lubenice i dinje a ove godine se odlučio za upola manje.

Ako ga zdravlje posluži Rudonjić će kaže i dogodine gledati da posije bar jedan dio jer taj posao voli.

Presađivanje ovogodišnjih sadnica u njivu počeće kroz sedam dana.

Lubenice kod Rudonjića svake godine stižu u isto vrijem a to je početkom jula oko Petrovdana.

S obzirom da su ga sustigle i godine Rudonjić kaže da bi volio da ima neko u blizini da ga naslijedi u proizvodnji lubenice i da mu on pomaže.

Tržište i ponuda lubenice i dinje su mnogo veći nego ranijih godina. Međutim kada se uzme sve u obzir domaće je domaće. I to kupci prepoznaju a važno je i pružiti podršku svim lokalnim proizvođačima koji proizvode domaće.

TV K3

PODIJELI