PRNJAVOR: SMANJITI NASILJE U PORODICI I ŠKOLAMA

0
845
SAMSUNG CSC

Za smanjenje nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja u školama neophodno je preduzeti potrebne mjere, počevši od organizovanje okruglih stolova do edukacije, posebno ženske djece, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka u Prnjavoru organizovanog na temu rodno zasnovanog nasilja.
Predsjednik Odbora jednakih mogućnosti opštine Prnjavor Slobodanka Vasić kaže da je razgovarano o problemima sa kojima se u svakodnevnom radu susreću Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Policijska stanica i škole i zaključeno je da se mora više raditi na smanjenju svih oblika nasilja.

“Aktivnosti na sprečavanju nasilja ne treba svoditi samo na ovih 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH, već se o tome mora više i češće razgovarati, organizovati okrugli stolovi, a potrebno je i više raditi na edukaciji ženske djece u osnovnim i srednjim školama”, kaže Vasić.

Ona je pozvala sve žrtve nasilja da se za pomoć jave u nadležne institucije, a ne da to skrivaju i o tome ćute.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Centar za socijalni rad u Prnjavoru u toku ove godine zaprimio je 33 predmeta, koji su sada u nadležnosti suda.

Direktor Centra za socijalni rad Dragana Radulović kaže da je nasilje u porodici društveno negativna pojava sa kojom se radnici Centra svakodnevno susreću u svom radu.

Ona je podsjetila da je tokom ove godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, na opštinskom nivou formiran stručni tim u kojem su predstavnici Doma zdravlja, policije, Crvenog krsta, srednje škole i Centra za socijalni rad, a čija je uloga da se naprave planovi za zaštitu žrtava nasilja, pomoći oko zbrinjavanja, resocijalizacije i normalizacije života nakon takvih situacija.

Predsjednik Udruženja “Romska djevojka” iz Prnjavora Snježana Mirković koja smatra da su žene koje nemaju stalni izvor prihoda više izložene nasilju jer zavise od tuđeg izdržavanja i zbog toga se teže odlučuju da prijave ovakve slučajeve i napuste domaćinstvo.

Sastanak na temu “Rodno nasilje” u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” organizovao je Kabinet načelnika u saradnji sa opštinskim Odbornom jednakih mogućnosti.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here