PRNJAVOR:. Smotra folklora SPKD “Prosvjeta”, učestvovali i gosti iz Makedonije

0
340

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Prnjavor, večeras je organizovalo Opštinsku smotru folklora povodom obilježavanja 24.marta, Dana opštine Prnjavor.

U programu su osim domaćina manifestacije, učestvovali Gradsko kulturno-umjetnčko društvo “Pronija” Prnjavor, ,Ukrajinsko kulturno-umjetničko drutvo “Taras Ševčenko” Prnjavor i gosti iz Sjeverne Makedonije KUD “Kiril i Metodij”Strumica, te ZKUD “Brand Petrušev” Bogdanci.

Predsjednik prnjavorske “Prosvjete” Borka Pavlović kaže da je smotra folklora prilika da drutšva sa područja opštine Prnjavor, kao i ona sa kojima sarađuju predstave dio igara i pjesama svog naroda.

“Ove godine smotru organizujemo u dva dijela. Večeras se predstavio naš izvođački ansambl, a naredne subote će biti održana dječija smotra, rekla je Pavlovićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić koji je prisustvovao manifestaciji, istakao je da je SPKD “Prosvjeta” pravi ambasador kulture naše opštine.

“Dugujemo im zahvalnost na svim dosadašnjim aktivnostima na očuvanju i promociji naše tradicije, kulture i običaja. Hvala i svim sugrađanima koji su do poslednjem mejsta ispunili salu Doma kulture”, rekao je Simić.

Veče folklora pratila je i izložba fotografija dugogodišnjeg člana SPKD “Prosvjeta” Tatjena Milijević pod nazivom “Da li je tkalja zanla šta je otkala”.

Milijećeva je rekla “da je cilj izložbe bio privući dodatnu pažnju posjetilaca na detalje nošnji koje mogu vidjeti tokom izvođenja narodnih igara,, ali i da se sačuva sjećanje na tkalje i prvu nit koju je svaka od njih porovukla kroz platno”.

U izradi nošnji uložen je ogroman trud, ljubav, tu je i veliki broj simbola, ornamenata koji svojom ljepotom pričaju posebnu priču, privlače poglede, jedan nevjerovatan spoj sa prirodom, a gledalac dok sjedi i posmatra igru udaljen je od suštine i ljepote koja se nalazi na našim nošnjama i zato je bio cilj da te detalje učinimo vidljivijima”, pojasnila je Milijević.

 

 

PODIJELI