PRNJAVOR: “Strip veče” okupilo ljubitelje devete umjetnosti

0
446

U organizacije Narodne biblioteke Prnjavor održano je “Strip veče”, na kojem su predstavljeni radovi strip udruženja “Deveta dimenzija”, ali i podijeljene diplome polaznicima škole stripa iz Prnjavora.

Zoran Pejić, predsjednik udruženja “Deveta dimenzija” koje okuplja obožavaoce devete umjetnosti, kaže da je u Prnjavoru uspješno promovisana edicija “Mali album broj 2: Priče iz Slovenske šume”. Scenario za strip pisao je naš sugrađanin Zdravko Knežević a crteže je radila Jelena Jokšić iz Ugljevika.

” Strip izdanja koja su na raspolaganju posjetiocima su sva izdanja koja smo objavili proteklih godina, strip autora koji žive u Republici Srpskoj i nekoliko autora koji trenutno žive i rade u inostranstvu. Do sada smo objavili 47 naslova, a strip autori su šarolikog uzrasta i to nam je posebno drago”, te dodao da su čitaocima najzanimljiviji stripovi rađeni po istinitim događajima.

Direktor Narodne biblioteke Prnjavor Dušan Marić, istakao je da je “Strip veče samo nastavak odlične saradnje Biblioteke sa ovim udruženjem.

“Večeras su dodijeljene i diplome djeci koja su završila petu školu stripa u Prnjavoru, a na izlogu Biblioteke mogu se pronaći radovi polaznika škole stripa iz cijele Republike Srpske, a ono što nam predstavlja posebno zadovoljstvo jeste što većina radova pripada našoj djeci iz Prnjavora” , naglasio je Marić.

On je dodao da je  “Deveta dimnezija” značajna jer rade stripove o našim autorima, Kočiću, Dučiću te da zbog toga zaslužuju posebnu pažnju javnosti.

Dodjela diploma za uspješno završenu školu stripa

Zdravko Knežević, član udruženja “Deveta dimenzija” i edukator škole stripa koja se već pet godina održava u Prnjavoru, rekao je za naš Radio da u okviru škole stripa radi sa djecom od sedam do četrnaest godina, te da među mlađom populacijom vlada veliko interesovanje za ovu umjetnost.

“Na poslednjoj radionici stripa održanoj u avgustu bilo je 13 polaznika, a sve njihove radove objavili smo u časopisu za djecu Parabellum Junior” , kazao je Knežević.

Škola stripa održava se od 2016. godine u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru, a naredne godine radionice su osim u Prnjavoru, planirane i za ostale gradove Srpske.          / Nikolina Vukomanović/

PODIJELI