Radio Prnjavor: Unikatni satovi na LP pločama -Foto

0
734

Autor: Marijan Popadić

Da se na gramofonskoj ploči, osim muzičkih tonova posebnog kvaliteta, mogu čuti i otkucaji sata, pobrinuo se Dragan Volaš iz Štrbaca, kod Prnjavora.

Već godinama, u radionici “Vinyl art” izrađuje satove sa raznim motivima, od automobila, prirode, motiva iz svijeta muzike, filma, sporta, ljubavne poruke, crtanih filmova, razne životinje, a mnogo satova je izrađeno i po narudžbi.

Draganova kreativnost došla je do izražaja kada je nakon teše bolesti otišao u penziju. Svoje slobodno vrijeme želio je upotpuniti nekim hobijem. Ideju je dobio istražujući internet, a s obzirom da je od malih nogu veliki poklonik muzike, nekako je bilo i logično za očekivati da upravo LP pločama, koje je godinama sakupljao, udahne život na neki savremeniji način. I u tome je definitivno uspio.

Njegovi satovi krase zidove mnogobrojnih domova i poslovnih prostora, a mnoge dobre ideje je, kaže, dobio baš od kupaca. “Jednom sam dobio zahtev da napravim 25 satova, koji će pokazivati 24 vremenske zone sa gradovima u kojima se mijenjaju i sa centralnim satom grada Zagreba. Svi su satovi pokazivali lokalno vrijeme i mogu reći da sam na taj set jako ponosan, a on stoji u jednom zagrebačkom baru” priča Volaš. Što se tiče samog pronalaska ploča, teško mu je, kaže, pronaći oštećene ploče ili neke koje njemu nisu zanimljive. “Nalazim ih na radio stanicama, na pijaci, preko kontakata sa prijateljima, snalazim se na razne načine, ali moram priznati da sve više imam problema sa njihovom nabavkom” kaže naš sagovornik. Proces nastanka sata ima svoje korake, kako bi se došlo do krajnjeg proizvoda. “Prvo na kompjuteru nacrtam dizajn koji sam zamislio. Zbog složene grafike, taj dio nekad zahtijeva i tri sata rada. Potom kod prijatelja laserski isiječem dizajn, a onda se postavlja naljepnica. Na kraju dolazi mehanizam i to je onda završen proces i sat je spreman za pakovanje” kaže Volaš. Mehanizmi koje koristi za pokretanje sata kvalitetni su i tačni, pa se ovaj kreativac nada da će i njegovi satovi dugo pokazivati tačno vrijeme. “Neke ploče na kojima sam izrađivao satove stare su preko 50 godina, a ja bi bio zadovoljan da i moji satovi bar toliko služe” kroz smijeh priča naš sugrađanin. Inače, Dragan satove prodaje po cijeni od 25 do 50 KM, a nijedna mu se narudžba, ma koliko neobična i izazovna bila, kaže, nije otela.

Pored satova, Volaš uz pomoć supruge Božane i kćerki Anđele, Nikoline i Maje izrađuje i nakit i retro torbe od gramofonskih ploča.

 

 

 

 

 

 

Izradio je i takozvani inverzni sat, na kome su brojevi postavljeni naopako, a kome kazaljke idu u suprotnom smjeru. Taj sat od gramofonske ploče mu stoji u dnevnom boravku, a mnogi njegovi gosti dobro se zamisle na pitanje koliko je sati, često tačan odgovor ni ne znaju. Ono što je sigurno tačno, jeste to da je naš sagovornik originalnom idejom LP ploče izvukao iz zaborava i postavio na zidove mnogobrojnih domova, pa, iako više ne slušamo muziku sa njih, slušaćemo zvuk kazaljki, koje, umjesto igle gramofona, svakodnevno obilaze gramofonske ploče.

FACEBOOK -VINYLART

PODIJELI