Prnjavor – SUBNOR: POLAGANJEM VIJENACA OBILJEŽENI ZNAČAJNI ISTORIJSKI DATUMI

0
320

 

Polaganjem vijenaca na spomeniku na Ceru, opština Prnjavor, i na spomen-obilježju na planini LJubić članovi Opštinskog odbora Subnor obilježili su danas značajne istorijske datume iz NOR-a od 1941. do 1945. godine, odnosno Dan formiranja 14. Srednjobosanske narodnooslobodilačke udarne brigade i Prve prnjavorske partizanske čete.
Potpredsjednik prnjavorskog Subnora Rade Radonjić podsjetio je da je 14. Srednjobosanska narodnooslobodilačka udarna brigada, pod komandom Steve Samardžije, formirana na brdu Cer gdje je podignut spomenik u čast borcima ove brigade, ali koji je posljednjih 15 do 20 godina bio zapostavljen.

“Došli smo na ideju da to obilježje bude obnovljeno, a ove godine smo ovdje prvi put položili vijence”, kaže Radonjić.

On je podsjetio da se članovi Subnora već četiri godine na današnji dan okupljaju i na LJubiću, te izrazio nadu da će to prerasti u tradiciju, da mladi osjete neki vid poštovanja prema ljudima koji su u to vrijeme dali živote za slobodu.

“Naša organizacija u članstvu ima 11 živih boraca iz Drugog svjetskog rata i 18 potomaka, a cilj nam je da se organizacija proširi, da bude zastupljeno što više mladih koji žele da nastave održavati ovu tradiciju”, rekao je Radonjić.

Spomenik na planini LJubić na mjestu gdje je formirana Prva prnjavorska partizanska četa izgrađen je na inicijativu Brane Šuška iz Prnjavora, koji je tokom istraživanja za pisanje knjige “LJubić-neispričane priče” došao do značajnih podataka iz vremena Drugog svjetskog rata.

Prema riječima Šuška, tokom tih istraživanja došao je do podataka da je na mjestu gdje se sada nalazi spomenik formirana prnjavorska partizanska četa, koja je prije toga bila ustanički pokret Novaka Pivaševića, te je odlukom KPJ formirana Prva prnjavorska partizanska četa, nakon što je pokret okupio više od 100 članova.

“Smatrao sam da ovako važan lokalitet iz NOR-a treba biti adekvatno obilježen, što je i urađeno u saradnji sa Subnorom”, rekao je Šušak.

On kaže da je na ovom lokalitetu bila i ratna bolnica u koju su smještani lakši ranjenici.

“Drago mi je da je moja ideja ostvarena, da se mladim generacijama ukaže na važnost tog istorijskog mjesta. Nažalost mnogi spomenici iz vremena Drugog svjetskog rata su devastirani, ne vodi se dovoljno pažnje o njima. Očekujemo pomoć lokalne vlasti da se lokalitet na LJubiću u dogledno vrijeme uredi kao spomen-park”, kaže Šušak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here