Prnjavor- Uzgoj aronije i proizvodnja prirodnog pasterizovanog soka

0
1154

Milenko i Stanislava Milivojac iz Donjih Štrbaca uzgojem aronije bave se od 2012. godine, što ih svrstava među prve profesionalne uzgajivače ove ljekovite biljke na području opštine Prnjavor. Pored proizvoda od aronije, od nedavno vrše i preradu prirodnih voćnih sokova.

Domaćinstvo porodice Milivojac odličan je primjer da se radom i svakodnevnim zalaganjem dolazi do uspjeha. Supružnici Milenko i Stanislava sa velikim entuzijazmom proširuju svoj porodični posao, a ljubav prema uzgoju aronije i svega što je vezano za ovu djelatnost, prenijeli su i na svoju osmogodišnju kćerku Ninu, koja ih prati u stopu i uči od roditelja kako se na pošten način može pristojno živjeti.

Od aronije za sada imaju 23 proizvoda i to sokove, čajeve, likere, rakiju od aronije, sapune, džemove, kandiranu aroniju, aroniju u medu, i drugih proizvoda za koje postoji veliko interesovanje kupaca. Njihovi proizvodi su pronašli put u mnoge zemlje u okruženju, a kupci im se rado vraćaju.

Milenko kaže da su velika ulaganja u proizvodnju, te da uzgoj aronije zahtijeva mnogo odricanja, ali da zajedničkim snagama sa suprugom i kćerkom, postižu željene rezultate. „Na području opštine Prnjavor ima samo nekoliko većih uzgajivača ove ljekovite biljke, a mi se već godinama profesionalno bavimo ovim poslom. Ove sezone očekujem dobar rod aronije, i berba bi mogla donijeti oko šest tona roda, s obzirom da je prošle godine zasad proširen na još jednu njivu“ kaže Milenko. Aronija je za sada najači antioksidant pronađen u nekoj biljci. Dobar je čistač krvi i jetre. Obnavlja matične ćelije, jača imuni sistem i u sebi ima cijelu abecedu vitamina i minerala.

PROIZVODNjA PRIRODNOG PASTERIZOVANOG SOKA

Od prošle godine u domaćinstvu Milivojaca, gdje se svakodnevno vrijedno radi, vrši se i prerada i proizvodnja prirodnih pasterizovanih sokova od mrkve, cvekle, jabuke i drugog voća. Sokovi se mogu naći u prnjavorskim prodavnicama i kafićima.

 

 

U  kvalitet ovih prirodnih sokova se uvjerio i sam premijer RS, Radovan Višković, na 9. Regionalnom sajmu poljoprivrede, privrede i turizma u Prnjavoru gdje su se ovi vrijedni domaćini predstavili sa osam vrsta prirodnih sokova. „Prerađujemo svoje voće, a i voće od naših mušterija koje su zainteresovane za ovu uslugu, jer imamo svoje mašine i svoje flaše“ kaže Milivojac.

Nina Milivojac, kćerka Milenka i Stanislave Milivojca, bračnog para koji se bavi uzgojem aronije u Štrpcima, bila je najmlađi učesnik sajma privrede u Prnjavoru. Njihov štand su posjetili i načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, a Ninini roditelji su imali razloga za zadovoljstvo jer se djevojčica odlično snašla u ulozi domaćina. Marijan Popadić, NZ /prnjavorlive.info/

PODIJELI