Prnjavor- Za buduće srednjoškolce dva nova zanimanja

0
656

U Centru srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor 185 učenika završava školsku 2020/21 godinu, od čega su tri odjeljenja trećeg i šest četvrtog stepena.

Nastava za maturante se završava 11. maja, a prema riječima direktora škole, Suzane Švrake, maturske zabave će i ove godine izostati zbog situacije koju uzrokuje korona virus.

Švraka je istakla da su učenici srednjih stručnih škola često bili spriječeni da izvode praktičnu nastavu kod domaćih privrednih subjekata, zbog raznih ograničenja radi zaštite od širenja virusa korona, te da je u tom dijelu obrazovni sistem trpio.

U ovoj školskoj godini srednju školu pohađa 632 učenika, raspoređenih u 31 odjeljenje, dok je za narednu planiran upis 219 učenika u devet odjeljenja. Među dosadašnjim zanimanjima naći će se i dva nova i to carinski i poslovno informatički tehničar.

Švraka je istakla da se u narednom periodu planira unaprijediti i praktična nastava za agrotehničare, posebno za prehrambene prerađivače, čime bi se napravio iskorak prema dualnom obrazovanju.

Govoreći za emisiju „Razgovor s povodom“ u programu Radio Prnjavora, Švraka je dodala da sve više učenika završnih razreda osnovne škole sa područja Potočana i Hrvaćana srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Banjaluci, kako zbog većeg izbora zanimanja, tako i zbog bolje saobraćajne komunikacije, istakavši da se lokalna zajednica treba u narednom periodu pozabaviti ovim problemom.   Marijan Popadić-Radio Prnjavor

PODIJELI