PRNJAVOR: ZA ČETIRI MJESECA 20 POTVRĐENIH SLUČAJEVA GRIPA

0
761

U prnjavorskom Domu zdravlja je za četiri mjeseca potvrđeno 20 slučajeva gripa, a jedno lice je zbog komplikacija i umrlo, rekao je danas Srni Veselko Vinčić iz Higijensko-epidemiološke službe ove zdravstvene ustanove.
Vinčić je naveo da je od oktobra prošle godine do 4. februara na području opštine Prnjavor evidentirana 831 osoba sa oboljenjem sličnom gripu.

“Ove vrste gripa nije dugo bilo, pa je kolektivni imunitet stanovništva opao, zbog čega izaziva više komplikacija i posljedica. Pogađa sve uzrasne kategorije, a, prema podacima sa područja naše opštine, najviše osoba je starosti između 15 i 29 godina”, naveo je Vinčić.

On je ocijenio da se vrhunac oboljenja, čiji su simptomi tjelesna temperatura viša od 38 stepeni i suvi kašalj koji traju nekoliko dana, očekuje tokom ovog mjeseca.

Iz prnjavorskog Doma zdravlja preporučuju uobičajene mjere prevencije kao što su izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama gdje se okuplja veliki broj ljudi, sredstva javnog prevoza, povećane mjere lične higijene i često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

“U slučaju da pacijenti primijete simptome gripa trebaju mirovati i javiti se doktoru u slučaju povišene temperature koja traje duže od tri dana. Kako je riječ o virusnom oboljenju, nema lijekova, izuzev `paracetamola`, za snižavanje temperature”, naveo je Vinčić.

On je preporučio tuširanje mlakom vodom, unošenje toplih napitaka, Ce-vitamina u vidu sokova ili svježeg voća, dok se kod djece može primijeniti i masaža razblaženim alkoholom.

Vinčić je istakao da je vakcinacija najbolja mjera da se izbjegne ova vrsta oboljenja.

“Prošle godine kod nas nije bilo pretjerane zainteresovanosti za vakcinu. Uglavnom su to starije osobe koje redovno dolaze, dok je kod mlađih osoba to rjeđi slučaj. Nadam se da će naše stanovništvo iz sadašnje situacije shvatiti da je vakcinacija najbolji i najefikasniji način zaštite”, rekao je Vinčić.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Prnjavor obavlja se svake godine od oktobra do kraja decembra.

srna

PODIJELI