Prnjavor:Otvara se kladionica u neposrednoj blizini objekta OŠ “Branko Ćopić” i Gimnazije

0
692

Na samo par desetina metara od objekta OŠ “Branko Ćopić” i Gimnazije u Prnjavoru,otvara se kladionica. Iako je stari Zakon zabranjivao otvaranje sličnih objekata na 300 metara od škole,sadašnji zakonski propisi čak i ne tretiraju tu materiju.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš poručuje,iako opština nema nikakvu nadležnost u ovakvim situacijama,da će pokušati zabraniti otvaranje kladionice ili ,ako se ona ipak otvori,zatvoriti je što prije.

Iako po propisima legalno urađeno,otvoriti kladionicu u neposrednoj blizini škole,bilo osnovne ili srednje,u našem slučaju obe- nije moralno ni društveno odgovorno,poručuje načelnik opštine Darko Tomaš koji je odmah po saznanju da se kladionica otvara,izašao na lice mjesta te najoštrije osudio navedene aktivnosti.Kaže da je kontaktirao ministarstvo finansija a već danas uputiće inicijativu NS RS kojom će tražiti izmjenu Zakona s obzirom da u sadašnjem ne postoji odredba koja ne ograničava otvaranje kladionica u neposrednoj blizini školskih objekata.

Tomaš podsjeća da je nekad postojala  zabrana otvaranja kladionica unutar 300 metara od škole.

“Nije ovo problem samo Prnjavora već i ostalih lokalnih zajednica u RS i mislim da ću za ovo nastojanje dobiti podršku i ostalih načelnika i gradonačelnika” ,kaže Tomaš i poziva sve nadležne koji su dali  ili smatraju da treba dati dozvolu za otvaranje ovakvih objekata ,da dođu na lice mjesta i uvjere se da objekat kladionice nije udaljen ni 30 metara od škole.

“Mislim da ovo nije moralno i učiniću sve da do otvaranja kladionice ne dođe a ako i dođe,da je što prije zatvorimo”,kategoričan je Tomaš.

Opština Prnjavor,nažalost nema nikakve nadležnosti za otvaranje kladionica a sporna će biti otvorena u već postojećem objektu,gdje je nekad bila trgovina mješovite robe .

Gdje su nekad naši školarci kupovali hranu.Danas će onih nekoliko maraka što od roditelja dobiju za obrok,trošiti na klađenje.Ali sva sreća pa ova država ima zakon.

Nedjeljka Breberina,portparol Uprave  za igre na sreću RS objašnjava da je po Zakonu o igrama na sreću maloljetnicima zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću i taj dio reguliše Uprava za igre na sreću RS.Što se tiče udaljenosti kladionica odnosno objekata igara na sreću od školskih objekata,Uprava nema nadležnosti da to kontroliše jer ,kao što je poznato,Zakon to ne propisuje.

 Svojoj smo djeci obezbjedili sve potrebne uslove za život,igru,školovanje,učenje..Kad se od njega umore,na raspolaganju su im razni zabavni sadržaji-mogu skoknuti do obližnjeg kafića da se okrijepe a ako im veliki odmor dozvoli-i da razbribrigu nađu u ,isto tako,obližnjoj kladionici.Ako bude otvorena.

TV K3

PODIJELI